HS: Lääkärikansanedustaja vaatii selvitystä sähköpotkulaudoista ja kuljettajille promillerajaa ? ?Niitä on sikin sokin jalkakäytävillä?

12.07.2019

Kansanedustaja Mia Laiho (kok) jätti tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa nostetaan esiin sähköpotkulautojen kuljettajien aiheuttamia turvallisuusriskejä.

VUOKRATTAVIEN sähköpotkulautoihin aiheuttamiin turvallisuusongelmiin on puututtava, vaatii kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho. Hän jätti asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen tänään.


Laihon mielestä sähköpotkulautojen määrän nopeasta lisääntymisestä on aiheutunut ongelmia, jotka pitäisi nopeasti selvittää.

”Niitä on sikin sokin jalkakäytävillä, ja esimerkiksi näkövammaiset eivät pysty niitä havaitsemaan”, sanoo Laiho puhelimessa HS:lle.

Toiseksi vaaraa aiheuttavaksi tekijäksi hän nostaa sähköpotkulautojen hiljaisen äänen yhdistettynä kovaan vauhtiin. Esimerkiksi kuulovammaiset eivät pysty takaa vauhdilla lähestyvää kuljettajaa havaisemaan.

”Myös lapsilla on tapana poukkoilla arvaamattomasti kevyen liikenteen väylillä, mistä aiheutuu vaaratilanteita”, sanoo Laiho.

Hänen mukaansa etenkin sähköiset kulkupelit aiheuttavat ongelmia liikenteessä, ja niihin pitäisi nyt puuttua. Kansalaiset ovat epätietoisia potkulautoihin liittyvistä säännöistä ja määräyksistä, eivätkä ne aina olet selviä edes poliisille, Laiho sanoo.

MIA LAIHO on koulutuseltaan lääketieteen tohtori ja sisätautien erikoislääkäri. Suurimmaksi uhkatekijäksi hän nostaa kuljettajat, jotka ajavat potkulautoja päihtyneinä.

Laiho vaatii sähköpotkulaudan kuljettajille promillerajaa.

”Kun laitteet ovat kaupunkikäytössä, on niillä suuri houkutus lähteä kotiin ravintolasta. Päihtymys lisää riskejä etenkin, kun kyse on tottumattomista käyttäjistä”, Laiho toteaa.

Tietoja sähköpotkulautojen kuljettajien tapaturmista hän on saanut ensisijaisesti median kautta. Laihon mukaan ei ole yllättävää, että onnettomuudet näkyvät sairaalapäivystysten tilastoissa.

Promillerajan tasoon Laiho ei halua ottaa kantaa.

”Mielestäni pitää olla niin, että selvästi päihtyneenä sähköpotkulautaa ei saa käyttää”, Laiho sanoo.

Hänen mielestään nyt pitää arvioida, minkälaisia riskejä sähkökäyttöiset kevyen liikenteen kulkuvälineet aiheuttavat. Asia kuuluu liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin (sd) vastuulle. Yleensä kirjalliseen kysymykseen suositellaan vastattavan kolmen viikon sisällä.
18.07.2019Yle: Yli 100 000 nuorta kärsii mielenterveyden häiriöistä, ja hoito ruuhkautuu ? "Jos on itsetuhoisia oireita, kolme kuukautta on pitkä aika"
12.07.2019HS: Lääkärikansanedustaja vaatii selvitystä sähköpotkulaudoista ja kuljettajille promillerajaa ? ?Niitä on sikin sokin jalkakäytävillä?
10.07.2019Uusisuomi: Kansanedustaja: "Miksi opiskelijaa rangaistaan työnteosta?" Opintotuki remonttiin
10.07.2019HS: Vesittyikö Antti Rinteen vappusatanen? Näin oppositio ja eläkkeensaajat kommentoivat hallituksen eläkekorotuksia
27.06.2019Verkkouutiset: Kokoomusedustajat: Lain suojeltava alaikäisiä kaikissa tapauksissa
17.06.2019Verkkouutiset: Opiskelijaa rangaistaan työnteosta - "järjetöntä"
15.06.2019Verkkouutiset: Mia Laiho huolissaan hätäkeskuksista
03.06.2019HS: Kokoomus moittii Rinteen hallitus­ohjelmaa, perus­suomalaisten Jussi Halla-aho löytää paljon kehuttavaakin
03.06.2019IL: Lukiolaiset tyrmistyivät pakkoruotsista yo-kirjoituksissa, yrittäjät huokaisivat helpotuksesta - Iltalehti jakoi risut ja ruusut hallitusohjelmalle
23.05.2019Verkkouutiset: "Säätytalolla ei selvästi ole kuunneltu asiantuntijoita"

Siirry arkistoon »