HS: Vesittyikö Antti Rinteen vappusatanen? Näin oppositio ja eläkkeensaajat kommentoivat hallituksen eläkekorotuksia

10.07.2019

Kokoomuksen mukaan pienimpiä eläkkeitä saavien suomalaisten asemaa voitaisiin parantaa tehokkaammin muilla keinoilla. Perussuomalaiset syyttää ”eläkelupauksen vesittämisestä”.

HALLITUS JULKAISI esitysluonnoksensa pienimpien eläkkeiden korotuksista keskiviikkona.

Sosiaali- ja terveysministeriön valmisteleman luonnoksen mukaan kansaneläkkeen täyttä määrää korotettaisiin 31 eurolla ja takuueläkkeen täyttä määrää 50 eurolla kuukaudessa. Nettomääräisten korotusten on tarkoitus astua voimaan ensi vuoden alusta.

Rahaa pienempien eläkkeiden korottamiseen on varattu 183 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi indeksikorotus lisää menoja 27 miljoonaa euroa.

OPPOSITIOPUOLUE kokoomuksen mukaan pienituloisten eläkeläisten aseman parantamiseen on olemassa eläkkeiden korotuksia parempia keinoja.
Näin sanoo kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok).

”Tällaisilla yksittäisillä, pistemäisillä korjauksilla ei välttämättä saada merkittävää hyötyä aikaan”, Laiho sanoo.

Hän huomauttaa, että korotukset jäävät pääministeri Antti Rinteen (sd) antamasta vaalilupauksesta, niin sanotusta vappusatasesta.

Rinteen alle 1 400 euroa ansaitseville eläkeläisille vappuna 2018 lupaama sadan euron korotus on Sdp:n näkyvin vaalilupaus.

”Tämä raha, mitä laitetaan nyt pieniin eläkkeisiin, on kuitenkin varsin pieni. Huomattavasti pienempi mitä Sdp:n vappulupauksena on annettu.”

Olisiko kokoomus sitten ollut valmis korkeampiin korotuksiin?

”Ei kokoomus ole lähtenytkään lupaamaan mitään tällaisia euromääräisiä lukuja”, Laiho sanoo.

Laihon mukaan pienituloisten eläkeläisten asemaa pystyttäisiin parantamaan korotuksia tehokkaammin esimerkiksi kevyemmällä verotuksella ja laadukkailla terveyspalveluilla sekä lääkekulujen maksukattojärjestelmän uudistamisella.

”Merkittävin asia ihmisille on se, mitä he saavat sillä rahalla, mitä jää käteen.”

PERUSSUOMALAISTEN kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Riikka Purra pitää pienimpien eläkkeiden nostamista sinänsä hyvänä asiana. Hän kuitenkin kritisoi sitä, ettei Sdp näytä pitävän lupaustaan.

Purra kommentoi asiaa sähköpostitse.

”Eläkeläisille luvattiin paisuteltu eläkelupaus, ja siitä joudutaan nyt luopumaan, kuten kai oli etukäteenkin tiedossa”, hän kirjoittaa.

Purra uskoo, että Sdp saa koko hallituskauden kuulla ”eläkelupauksen vesittämisestä”.

”Perussuomalaiset ei ole tehnyt eläkeläispopulismia, vaan meillä on mukana koko ajan taloudelliset realiteetit.”
ELÄKKEENSAAJIEN EDUNVALVONTAJÄRJESTÖT ottavat luonnoksen vastaan pääosin tyytyväisinä ja pitävät korotuksia ensi askeleena kohti vappusatasta.

Eläkeläiset ry:n toiminnanjohtajan Jan Koskimiehen mukaan korotukset ovat merkittävä suunnanmuutos.

Koskimies on osallistunut hallitusneuvotteluihin vasemmistoliiton edustajana.

”Edellinen hallitus leikkasi eläkeläisten toimeentuloa ja nyt sitä parannetaan. Korotus ei ole suuri, mutta kertoo siitä, että ikäväestön toimeentulo-ongelmat otetaan tosissaan”, Koskimies sanoo.

Eläkkeensaajien keskusliiton puheenjohtaja Simo Paassilta iloitsee, että Rinteen lupausta on nyt lähdetty konkreettisesti toteuttamaan.

Hän on Sdp:n kaupunginvaltuutettu Salossa.

”Eläkeläisten kannalta olisi hyvä, jos eläkkeet mahdollisimman paljon korottuisivat, mutta toinen puoli on sitten realismi. Rinteen lupaus on, että tähän [vappusataseen] mennään vaiheittain”, Paassilta sanoo.

Lausuntokierrokselle lähtevän hallituksen esitysluonnoksen mukaan noin 609 000 eläkeläistä tulisi saamaan pienen korotuksen eläkkeeseensä.
09.07.2020Verkkouutiset: Mia Laiho: Ruumiinavausten väheneminen uhkaa oikeusturvaa
09.07.2020HBL: Ingen ska behöva skrika för att få hemvårdsplats
07.07.2020Turun Sanomat: Turkistarhaus jakaa kokoomusta: nuorisojärjestö tyrmää koronatukitoiveet, Sirén muistuttaa kesäkuisesta toimenpidealoitteesta
06.07.2020Verkkouutiset: Laivojen tartuntoja ihmetellään: Eikö tämä ole rajoitusten vastaista?
04.07.2020Maaseudun tulevaisuus:"Katri Kulmunin maine on nyt loassa, mutta hän on ehdokkaista ainoa, joka pitää esillä aluepolitiikkaa"
03.07.2020Maaseudun tulevaisuus: Samaan lajihin
27.06.2020HS: Hoitajamitoitus sai sinettinsä eduskunnassa
27.06.2020Verkkouutiset: Kokoomusedustajat: Kotihoidon vanhukset jätetty huomiotta
26.06.2020Verkkouutiset: Mia Laiho: Hoivapaikan saaminen ei saa olla huutokauppaa
25.06.2020Nykypäivä: Lampurin suusta kuuluu totuus

Siirry arkistoon »