Verkkouutiset: Opiskelijaa rangaistaan työnteosta - "järjetöntä"

17.06.2019

Kokoomusedustajat vaativat opiskelijoiden tulorajojen korottamista.

Kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho ja Heikki Vestman vaativat opintotuen vapaan tulon rajojen korottamista.

Kela perii opintotukea takaisin tänä vuonna yli 40 000 opiskelijalta tulorajojen vuoksi, vaikka opiskelija olisikin edennyt samaan aikaan opinnoissa.

Vestmanin mukaan on järjetöntä, että opiskelijaa rangaistaan työnteosta.

– Opintotukea peritään siis takaisin siksi, että opiskelija on ollut liian ahkera ja tehnyt liikaa töitä – tämähän on järjetöntä! Tulorajat estävät opiskelijaa tienaamasta ja kartuttamasta omaa osaamistaan. Valtio menettää samalla miljoonia euroja nettotuloja, Vestman toteaa tiedotteessa.

Vestman muistuttaa Palkansaajien tutkimuslaitoksen tuoreesta selvityksestä: Jos esimerkiksi yhdeksän kuukautta opintotukea nostavan tulorajaa nostettaisiin 50 prosenttia ja se olisi 18 000 euroa nykyisen 12 000 euron sijaan, verotulot ja tulonsiirrot huomioiden tämä vaihtoehto lisäisi selvityksen mukaan julkisyhteisöjen nettotuloja arvioilta 5,9 miljoonalla eurolla vuodessa.

Laihon mukaan työnteon pitäisi olla aina kannattavaa, myös opiskeluaikana.

– Jos opiskelija etenee hyvin opinnoissaan, tulorajojen pitäisi olla korkeammat. Työnteon ei pitäisi olla este opintotuen saamiselle, sivistysvaliokunnan puheenjohtajana vaalikauden alun toiminut Laiho toteaa.

Kaksikon mukaan punavihreään hallitusohjelmaan ei sisälly sitä, että työteliästä opiskelijaa palkittaisiin työnteosta. Vestman ja Laiho kehottavat hallitusta tuomaan eduskuntaan esityksen opintotuen vapaan tulon rajojen korottamiseksi.

Opiskelijoiden hyvinvoinnista keskusteltiin täysistunnossa viime torstaina, kun käsittelyssä oli edellisen hallituksen alkuun saattama opintotukilain muutosesitys.

Esityksen mukaan jatkossa opiskelijan opintotukea ei keskeytettäisi, jos opintojen eteneminen hidastuu hyväksyttävästä syystä, kuten sairaudesta, vaikeasta elämäntilanteesta tai esimerkiksi lukihäiriöstä tai näkö- tai kuuloaistin heikkenemisestä johtuvasta opiskeluvaikeudesta.

– Selkeyttämällä säännöstä opintotuen jatkumisen edellytyksistä opiskelijan poikkeuksellisen elämäntilanteen aikana parannetaan toimeentulon osalta opiskelijoiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia opintojen suorittamiseen, Laiho kertoi esittelypuheenvuorossaan.

Vestman muistutti, että esimerkiksi lukihäiriön kanssa kamppailevia opiskelijoita on paljon.

– On selvää, että opiskelijaa ei saa rangaista opintojen viivästymisestä tällaisissa tilanteissa. Kiitos edelliselle hallitukselle tästä mainiosta muutosesityksestä, Vestman toteaa.

17.01.2020Verkkouutiset: Mia Laiho: Hoitajien tulo helpommaksi
17.01.2020Verkkouutiset: Ministeri lupaa toimia puolustusvoimien sisäilmaongelmiin
16.01.2020Koti-Lappi: Mukaan Reumaliiton vaikuttajaverkostoon?
16.01.2020Länsiväylä: Espoossa valmistaudutaan vääntöön lasten ja vanhusten ruoasta - vihreä valtuutettu haluaa puolittaa liha- ja maitotuotteiden käytön
02.01.2020IS: Valmistellaanko valtion tieliikenteenohjausfirman alla nyt tiemaksuja? Näin IS:lle vastattiin
31.12.2019Iltasanomat: Epäilys nostaa kokoomuksessa päätään-hallitus joutuu nyt kertomaan, onko tiemaksujen keräämisjärjestelmän toteuttaminen jo aloitettu
18.12.2019KD-lehti: Lääkärikansanedustajat Mia Laiho ja Sari Tanus: Hoitamaton C-hepatiitti on riski väestölle
18.12.2019Verkkouutiset: Kasarmeissa vakavia sisäilmaongelmia
16.12.2019Verkkouutiset: Koirille ja kissoille ehdotetaan rekisteriä
15.12.2019Verkkouutiset: "Sellainen vappulupaus" - hoitajamitoitus ei ehdi eduskuntaan

Siirry arkistoon »