Verkkouutiset: Opiskelijaa rangaistaan työnteosta - "järjetöntä"

17.06.2019

Kokoomusedustajat vaativat opiskelijoiden tulorajojen korottamista.

Kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho ja Heikki Vestman vaativat opintotuen vapaan tulon rajojen korottamista.

Kela perii opintotukea takaisin tänä vuonna yli 40 000 opiskelijalta tulorajojen vuoksi, vaikka opiskelija olisikin edennyt samaan aikaan opinnoissa.

Vestmanin mukaan on järjetöntä, että opiskelijaa rangaistaan työnteosta.

– Opintotukea peritään siis takaisin siksi, että opiskelija on ollut liian ahkera ja tehnyt liikaa töitä – tämähän on järjetöntä! Tulorajat estävät opiskelijaa tienaamasta ja kartuttamasta omaa osaamistaan. Valtio menettää samalla miljoonia euroja nettotuloja, Vestman toteaa tiedotteessa.

Vestman muistuttaa Palkansaajien tutkimuslaitoksen tuoreesta selvityksestä: Jos esimerkiksi yhdeksän kuukautta opintotukea nostavan tulorajaa nostettaisiin 50 prosenttia ja se olisi 18 000 euroa nykyisen 12 000 euron sijaan, verotulot ja tulonsiirrot huomioiden tämä vaihtoehto lisäisi selvityksen mukaan julkisyhteisöjen nettotuloja arvioilta 5,9 miljoonalla eurolla vuodessa.

Laihon mukaan työnteon pitäisi olla aina kannattavaa, myös opiskeluaikana.

– Jos opiskelija etenee hyvin opinnoissaan, tulorajojen pitäisi olla korkeammat. Työnteon ei pitäisi olla este opintotuen saamiselle, sivistysvaliokunnan puheenjohtajana vaalikauden alun toiminut Laiho toteaa.

Kaksikon mukaan punavihreään hallitusohjelmaan ei sisälly sitä, että työteliästä opiskelijaa palkittaisiin työnteosta. Vestman ja Laiho kehottavat hallitusta tuomaan eduskuntaan esityksen opintotuen vapaan tulon rajojen korottamiseksi.

Opiskelijoiden hyvinvoinnista keskusteltiin täysistunnossa viime torstaina, kun käsittelyssä oli edellisen hallituksen alkuun saattama opintotukilain muutosesitys.

Esityksen mukaan jatkossa opiskelijan opintotukea ei keskeytettäisi, jos opintojen eteneminen hidastuu hyväksyttävästä syystä, kuten sairaudesta, vaikeasta elämäntilanteesta tai esimerkiksi lukihäiriöstä tai näkö- tai kuuloaistin heikkenemisestä johtuvasta opiskeluvaikeudesta.

– Selkeyttämällä säännöstä opintotuen jatkumisen edellytyksistä opiskelijan poikkeuksellisen elämäntilanteen aikana parannetaan toimeentulon osalta opiskelijoiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia opintojen suorittamiseen, Laiho kertoi esittelypuheenvuorossaan.

Vestman muistutti, että esimerkiksi lukihäiriön kanssa kamppailevia opiskelijoita on paljon.

– On selvää, että opiskelijaa ei saa rangaista opintojen viivästymisestä tällaisissa tilanteissa. Kiitos edelliselle hallitukselle tästä mainiosta muutosesityksestä, Vestman toteaa.

18.07.2019Yle: Yli 100 000 nuorta kärsii mielenterveyden häiriöistä, ja hoito ruuhkautuu ? "Jos on itsetuhoisia oireita, kolme kuukautta on pitkä aika"
12.07.2019HS: Lääkärikansanedustaja vaatii selvitystä sähköpotkulaudoista ja kuljettajille promillerajaa ? ?Niitä on sikin sokin jalkakäytävillä?
10.07.2019Uusisuomi: Kansanedustaja: "Miksi opiskelijaa rangaistaan työnteosta?" Opintotuki remonttiin
10.07.2019HS: Vesittyikö Antti Rinteen vappusatanen? Näin oppositio ja eläkkeensaajat kommentoivat hallituksen eläkekorotuksia
27.06.2019Verkkouutiset: Kokoomusedustajat: Lain suojeltava alaikäisiä kaikissa tapauksissa
17.06.2019Verkkouutiset: Opiskelijaa rangaistaan työnteosta - "järjetöntä"
15.06.2019Verkkouutiset: Mia Laiho huolissaan hätäkeskuksista
03.06.2019HS: Kokoomus moittii Rinteen hallitus­ohjelmaa, perus­suomalaisten Jussi Halla-aho löytää paljon kehuttavaakin
03.06.2019IL: Lukiolaiset tyrmistyivät pakkoruotsista yo-kirjoituksissa, yrittäjät huokaisivat helpotuksesta - Iltalehti jakoi risut ja ruusut hallitusohjelmalle
23.05.2019Verkkouutiset: "Säätytalolla ei selvästi ole kuunneltu asiantuntijoita"

Siirry arkistoon »