Verkkouutiset: Mia Laiho: Motivoituneita suljetaan asepalveluksen ulkopuolelle

08.04.2019

Kansanedustaja arvostelee päätöstä sulkea armeijan ovet diabeetikoilta.

Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho on ihmeissään Puolustusvoimien pääesikunnan päätöksestä vapauttaa kaikki diabeetikot asepalveluksesta. Pääesikunta perustelee päätöstään diabeetikoiden turvallisuuden takaamisella.

− On tasa-arvon näkökulmasta hyvin ongelmallista, että puolustusvoimat on päätynyt kategorisesti sulkemaan tietyn ryhmän pois asepalveluksesta ilman yksilökohtaista tilanteen arviointia. Diabeteksen hoito on kehittynyt huomattavasti viime vuosina, ja diabeteksen hoito rasitustilanteisiin liittyen on parantunut uusien insuliinien myötä. Diabeetikot ovat aiemmin myös saaneet aina halutessaan vapautuksen asepalveluksesta. Näin ollen voidaan päätellä, että palvelukseen hakeutuvat diabeetikot ovat erittäin motivoituneita suorittamaan asepalveluksen, lääkäritaustainen Mia Laiho sanoo tiedotteessaan.

− Aikooko Puolustusvoimat jättää jatkossa kutsumatta kertausharjoituksiin kaikki ne suomalaiset miehet, joille asepalveluksen jälkeen on kehittynyt ylipainon tai muun sairauden myötä diabetes? Asia koskettaa siis myös Puolustusvoimissa työskentelevien diabeetikkojen asemaa ja myöhemmässä vaiheessa sairastuneiden tilannetta. Kyse ei ole pienestä joukosta, Laiho lisää.

Diabetesliiton mukaan Suomessa diabetesta sairastaa noin puoli miljoonaa ihmistä, joista noin 50 000 on tyypin 1 diabeetikkoja, 350 000 tyypin 2 diabeetikkoja. 100 000 sairastaa diabetesta tietämättään.

Kelan tietojen mukaan nuorten 17−34-vuotiaiden metformiinin käyttö on huomattavasti lisääntynyt viime vuosina. Metformiinia käytetään yleisimmin niin sanotun aikuisiän diabeteksen hoidossa. Sen käyttö on lisääntynyt vastaavalla tavalla kuin on lisääntynyt nuorten ylipaino. Ylipaino on riskitekijä diabetekselle.

− Onko Puolustusvoimilla todella varaa jättää ulkopuolelle suuri joukko parhaassa iässä olevia ja motivoituneita nuoria, eikö heille todellakaan ole Puolustusvoimissa käyttöä? On hyvin kummallista, että Puolustusvoimat on päätynyt sulkemaan armeijan ovet kaikilta diabeetikoilta ilman poikkeuksia, kun samaan aikaan voi olla, että palvelukseen astuu henkilöitä, jotka eivät tiedä sairastavansa diabetesta.

Diabetesliitto on tuonut esiin, että kategorinen linjaus kaikkien diabeetikoiden varusmiespalveluskäytännön päättymisestä ei huomioi diabeteksen yksilöllisyyttä niin hoitomuodoissa kuin hoidon vaativuudessakaan.

− Onko oikein, että motivoitunut nuori suljetaan varusmiespalveluksen ulkopuolelle ja samalla annetaan epäsuorasti viesti siitä, ettei hän kelpaa yhteiskunnalle? Varuspalveluksen suorittaminen voi olla nuorelle tärkeä itsetunnon ja työuran kannalta. Miksi diabeteksen kohdalla ei voi toteuttaa yksilöllistä harkintaa kuten monien muidenkin sairauksien kohdalla? Onko Suomella oikeasti varaa sulkea merkittävä määrä miehiä sekä varusmiespalveluksesta että reservistä maanpuolustuksen ulkopuolelle? Laiho kysyy.

17.04.2019Lääkärilehti: Mia Laiho: Perusterveydenhuollon saatavuutta pitää parantaa
11.04.2019Verkkouutiset: Veromuutokset toimivat kieltoa paremmin
08.04.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Motivoituneita suljetaan asepalveluksen ulkopuolelle
02.04.2019HBL: Vårdlösningen måste utvecklas utifrån människans behov
02.04.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Lapsen paikka ei ole mielenterveyshoidon jonossa
29.03.2019Verkkouutiset: Tahtotila ankarista rangaistuksista on toteutettava
27.03.2019Länsiväylä: Myös nuoret tarvitsevat opettajan tukea
06.03.2019Länsiväylä: Pienissä hoivayrityksissä tehdään arvokasta hoivatyötä
06.03.2019Keski-Uusimaa: Tiemaksut eivät ole oikea tie
27.02.2019Verkkouutiset: Onko oikein, että näiden nuorten maanpuolustustahto sammutetaan?

Siirry arkistoon »