Verkkouutiset: Mia Laiho: Lapsen paikka ei ole mielenterveyshoidon jonossa

02.04.2019

Kansanedustaja vaatii lapsille ja nuorille nopeampaa pääsyä mielenterveyspalveluihin.

Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho vaatii pikaisia muutoksia, jotta erityisesti lapset ja nuoret pääsevät nopeammin mielenterveyspalveluihin. Laiho pitää perusteltuna ehdotusta mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantamisesta hoitotakuuaikoja lyhentämällä.

− Erityisesti mielenterveyspalveluissa palveluiden nopea saatavuus on yksilön etu, mutta myös perheen ja yhteiskunnan etu. Puuttumalla mielenterveyden ongelmiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, voidaan vähentää tilanteen pahenemista ja suurempien ongelmien syntymistä, Mia Laiho sanoo tiedotteessaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen keräämien tietojen mukaan sairaanhoitopiirien jonotilanteet vaihtelevat paljon lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa eri puolilla Suomea. THL:n tuottajavertailun 31.12.2018 mukaan esimerkiksi lastenpsykiatrian palveluihin pääsi nopeimmillaan keskimäärin 16 vuorokaudessa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä. Pisin keskiarvoinen jonotusaika oli 57 vuorokautta Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä.

− Pitää vielä huomioida, että ennen hoitoon pääsyä lapsi on voinut joutua odottamaan useamman viikon hoidon tarpeen arviota, mikä voi tarkoittaa usean kuukauden jonotusta lähetteen teosta hoidon aloitukseen. Nämä luvut ovat aivan kestämättömiä lapsen ja perheen kannalta, Laiho toteaa.

− Kokoomus on esittänyt omassa sosiaali- ja terveyspalveluiden ratkaisussaan, että hoitotakuuaikoja kiristetään huomattavasti nykyisestä. Lasten ja nuorten mielenterveyshoidon osalta kokoomus esittää, että lasten ja nuorten mielenterveydenhoitoon tulisi päästä yhden kuukauden sisällä hoidon tarpeen arvioinnista nykyisen kolmen kuukauden sijaan. Myös hoidon tarpeen arviointiin pääsyä kokoomus haluaa nopeuttaa 2−3 viikkoon nykyisestä kuudesta viikosta, hän lisää.

Laiho pitää suuntausta oikeansuuntaisena, mutta kiristäisi vielä vaatimuksia näistäkin ehdotuksista, kun on kyse alaikäisistä.

− Lapsen paikka ei ole jonossa, vaan kiinni elämässä. Jokainen sairauden synkistämä päivä estää lapsen kehitystä, vaikeuttaa koulunkäyntiä ja lisää syrjäytymisriskiä. Lasten mielenterveyspalveluiden yhdenvertaisen saatavuuden ja lapsen edun toteutumisen näkökulmasta nykyinen tilanne ei voi jatkua, vaan ripeitä toimenpiteitä asian korjaamiseksi tarvitaan, Laiho vaatii.

17.04.2019Lääkärilehti: Mia Laiho: Perusterveydenhuollon saatavuutta pitää parantaa
11.04.2019Verkkouutiset: Veromuutokset toimivat kieltoa paremmin
08.04.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Motivoituneita suljetaan asepalveluksen ulkopuolelle
02.04.2019HBL: Vårdlösningen måste utvecklas utifrån människans behov
02.04.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Lapsen paikka ei ole mielenterveyshoidon jonossa
29.03.2019Verkkouutiset: Tahtotila ankarista rangaistuksista on toteutettava
27.03.2019Länsiväylä: Myös nuoret tarvitsevat opettajan tukea
06.03.2019Länsiväylä: Pienissä hoivayrityksissä tehdään arvokasta hoivatyötä
06.03.2019Keski-Uusimaa: Tiemaksut eivät ole oikea tie
27.02.2019Verkkouutiset: Onko oikein, että näiden nuorten maanpuolustustahto sammutetaan?

Siirry arkistoon »