Verkkouutiset: Mia Laiho: Lapsen paikka ei ole mielenterveyshoidon jonossa

02.04.2019

Kansanedustaja vaatii lapsille ja nuorille nopeampaa pääsyä mielenterveyspalveluihin.

Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho vaatii pikaisia muutoksia, jotta erityisesti lapset ja nuoret pääsevät nopeammin mielenterveyspalveluihin. Laiho pitää perusteltuna ehdotusta mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantamisesta hoitotakuuaikoja lyhentämällä.

− Erityisesti mielenterveyspalveluissa palveluiden nopea saatavuus on yksilön etu, mutta myös perheen ja yhteiskunnan etu. Puuttumalla mielenterveyden ongelmiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, voidaan vähentää tilanteen pahenemista ja suurempien ongelmien syntymistä, Mia Laiho sanoo tiedotteessaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen keräämien tietojen mukaan sairaanhoitopiirien jonotilanteet vaihtelevat paljon lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa eri puolilla Suomea. THL:n tuottajavertailun 31.12.2018 mukaan esimerkiksi lastenpsykiatrian palveluihin pääsi nopeimmillaan keskimäärin 16 vuorokaudessa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä. Pisin keskiarvoinen jonotusaika oli 57 vuorokautta Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä.

− Pitää vielä huomioida, että ennen hoitoon pääsyä lapsi on voinut joutua odottamaan useamman viikon hoidon tarpeen arviota, mikä voi tarkoittaa usean kuukauden jonotusta lähetteen teosta hoidon aloitukseen. Nämä luvut ovat aivan kestämättömiä lapsen ja perheen kannalta, Laiho toteaa.

− Kokoomus on esittänyt omassa sosiaali- ja terveyspalveluiden ratkaisussaan, että hoitotakuuaikoja kiristetään huomattavasti nykyisestä. Lasten ja nuorten mielenterveyshoidon osalta kokoomus esittää, että lasten ja nuorten mielenterveydenhoitoon tulisi päästä yhden kuukauden sisällä hoidon tarpeen arvioinnista nykyisen kolmen kuukauden sijaan. Myös hoidon tarpeen arviointiin pääsyä kokoomus haluaa nopeuttaa 2−3 viikkoon nykyisestä kuudesta viikosta, hän lisää.

Laiho pitää suuntausta oikeansuuntaisena, mutta kiristäisi vielä vaatimuksia näistäkin ehdotuksista, kun on kyse alaikäisistä.

− Lapsen paikka ei ole jonossa, vaan kiinni elämässä. Jokainen sairauden synkistämä päivä estää lapsen kehitystä, vaikeuttaa koulunkäyntiä ja lisää syrjäytymisriskiä. Lasten mielenterveyspalveluiden yhdenvertaisen saatavuuden ja lapsen edun toteutumisen näkökulmasta nykyinen tilanne ei voi jatkua, vaan ripeitä toimenpiteitä asian korjaamiseksi tarvitaan, Laiho vaatii.

17.01.2020Verkkouutiset: Mia Laiho: Hoitajien tulo helpommaksi
17.01.2020Verkkouutiset: Ministeri lupaa toimia puolustusvoimien sisäilmaongelmiin
16.01.2020Koti-Lappi: Mukaan Reumaliiton vaikuttajaverkostoon?
16.01.2020Länsiväylä: Espoossa valmistaudutaan vääntöön lasten ja vanhusten ruoasta - vihreä valtuutettu haluaa puolittaa liha- ja maitotuotteiden käytön
02.01.2020IS: Valmistellaanko valtion tieliikenteenohjausfirman alla nyt tiemaksuja? Näin IS:lle vastattiin
31.12.2019Iltasanomat: Epäilys nostaa kokoomuksessa päätään-hallitus joutuu nyt kertomaan, onko tiemaksujen keräämisjärjestelmän toteuttaminen jo aloitettu
18.12.2019KD-lehti: Lääkärikansanedustajat Mia Laiho ja Sari Tanus: Hoitamaton C-hepatiitti on riski väestölle
18.12.2019Verkkouutiset: Kasarmeissa vakavia sisäilmaongelmia
16.12.2019Verkkouutiset: Koirille ja kissoille ehdotetaan rekisteriä
15.12.2019Verkkouutiset: "Sellainen vappulupaus" - hoitajamitoitus ei ehdi eduskuntaan

Siirry arkistoon »