Länsiväylä: Pienissä hoivayrityksissä tehdään arvokasta hoivatyötä

06.03.2019

Ikäihmisiin kohdistuneet laiminlyönnit ovat järkyttäneet meitä kaikkia. Jokainen hoivaa tarvitseva on oikeutettu inhimilliseen kohteluun. Keinottelu ihmisten hoivan kustannuksella oman edun tavoittelemiseksi ei ole hyväksyttävää.

Julkisuudessa esillä olleissa hoitopaikkojen sulkemisiin johtaneissa tapauksissa konkretisoitui hyvin, mikä on monikansallisen pörssiyhtiön ja pienen perheyrityksen ero. Pienempien hoivakotien perustajat ovat usein hoiva-alan pitkän kokemuksen omaavia ammattilaisia. Perheyrittäjälle on riittänyt, että hän saa tehdä arvostamaansa työtä, ja hoivakoti takaa työntekijöille ja yrittäjälle toimeentulon.

Kunnat ovat kilpailutuksillaan kuitenkin ajaneet näitä pieniä yrityksiä suurten syliin, kun kilpailutuksissa on poljettu hintaa laadun kustannuksella. Myös kuntien oma valvontavastuu on ontunut. On samalla kuitenkin huomioitava, että sekä julkisella että yksityisellä tehdään paljon erittäin ansiokasta ja inhimillisesti arvokasta hoitotyötä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yksityinen sektori tuottaa ikääntyneiden tehostetusta palveluasumisesta tällä hetkellä noin puolet. Yksityisiä vanhusten asumispalveluja tarjoavia yrityksiä tai järjestöjä on noin 260, mutta kuitenkin hoiva on keskittynyt vahvasti kolmeen suurimpaan hoivayritykseen.

Pienet hoivayritykset ovat riippuvaisia kuntien palveluseteleistä, sillä kovassa kilpailussa ne eivät muuten pärjäisi suurille yrityksille. Hoivaan oikeutettu henkilö saa kunnalta palvelusetelin, jonka määrä perustuu henkilön tuloihin. Kunnat ovat ottaneet vaihtelevasti palvelusetelejä käyttöön.

Pienissä hoivayrityksissä korostuu asiakkaiden yksilöllisyyden huomioiminen, vanhuksen arvostus ja laatu. Palvelusetelien käytön lisääminen ja asiakkaan valinnanvapaus tarjoaisivat hyvät edellytykset myös pienemmille yrityksille toimia palvelun tuottajina. Asiakkaan mahdollisuudet valita palveluntuottajien välillä asettaa yritykset samanlaiseen asemaan riippumatta yrityksen koosta ja kirittää samalla laadun parantamiseen. Samalla on varmistettava, että palvelusetelin arvo on määritelty riittävälle tasolle, jotta sillä se mahdollistaa laadukkaan ja hyvän hoidon ja hoivan.

Mia Laiho
kansanedustaja (kok.)
lääkäri
Uusimaa, Espoo

06.03.2019Länsiväylä: Pienissä hoivayrityksissä tehdään arvokasta hoivatyötä
06.03.2019Keski-Uusimaa: Tiemaksut eivät ole oikea tie
27.02.2019Helsingin Lähiradio: Pääkaupunkiseudun asuntopolitiikassa huomioitava ihmisten tarpeet ja kohtuulliset asumiskustannukset
24.02.2019HBL: Äldre förtjänar bra omvårdnad
08.02.2019Verkkouutiset: Kokoomuksen kansanedustajat: Oppositiolta kylmää kyytiä vanhuksille
07.02.2019Kirkkonummen sanomat: Tunnin junasta merkittävää hyötyä Kirkkonummelle
06.02.2019Verkkouutiset: Kokoomus: Henkilöstön mitoituksen tarkistaminen ei riitä
06.02.2019Iltalehti: Täysistunto: desimaaleja ei mainittu kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa - "Esitämme valtakunnallisen hoitoisuusmittarin käyttöönottoa"
25.01.2019Uusimaa: Arjen turvallisuus vaatii riittävästi poliiseja
15.01.2019Verkkouutiset: "Pahoinpitelyyn koulussa ei voi suhtautua löperösti"

Siirry arkistoon »