HBL: Nästa regering måste stödja omsorgsledighet

06.01.2019

Om en nära anhörig insjuknar är det en oväntad och jobbig erfarenhet. Vi kan alla när som helst hamna i den situationen att en nära anhörig behöver hjälp och omvårdnad, till exempel efter en operation eller ett plötsligt insjuknande. Nästan en tredjedel av alla arbetsföra hjälper och ger omvårdnad till en nära anhörig vid sidan om sitt arbete.

I Finland har det sedan 2011 varit möjligt att ta omsorgsledighet. Enligt lagen har en arbetstagare rätt till tillfällig frånvaro från arbetet, om hans eller hennes omedelbara närvaro är nödvändig på grund av en oförutsägbar och tvingande orsak i samband med en sjukdom eller olycka som drabbat hans eller hennes familj.

Problemet är att man inte får något ekonomiskt stöd för denna ledighet. För många är det inte möjligt att ta ledigt av ekonomiska skäl. Det kan vara väldigt fysiskt och psykiskt tungt att samtidigt arbeta och ge omvårdnad till en familjemedlem.

Under nästa regeringsperiod måste man införa stöd för omsorgsledigheter. Detta skulle göra det lättare att orka med jobbet och se till att den närstående inte behöver institutionell vård.

Olika former av stöd för omsorgsledighet finns i de flesta nordiska länder. Kostnaden för detta stöd beräknas bli ungefär 14–55 miljoner euro per år. Den slutliga prislappen beror sedan på hur lång den maximala ledigheten kan vara, på nivån på stödet samt hur många som utnyttjar detta stöd.

Vi måste ta nya verktyg i bruk när befolkningen blir allt äldre. Förslaget innebär att behovet av institutionell vård inte skulle öka, samtidigt som det är mer mänskligt att ta hand om närstående på detta sätt. I och med en sådan förändring skulle man göra det lättare att kombinera arbete och omvårdnad.

Mia Laiho
riksdagsledamot (Saml), Esbo

15.01.2019Verkkouutiset: "Pahoinpitelyyn koulussa ei voi suhtautua löperösti"
09.01.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Tarvitsemme riittävästi poliiseja
06.01.2019HBL: Nästa regering måste stödja omsorgsledighet
05.01.2019HS: HSL:n tulisi huomioida paremmin ihmisten arki ja liikkumistarpeet
20.12.2018Länsi-Uusimaa: Kevytautoilla turvallisemmin ja sujuvammin harrastuksiin
16.12.2018Iltalehti: Kansanedustaja Laiho uskoo soten valmistumiseen: Olemme edenneet johdonmukaisesti ja huolellisesti
06.12.2018Helsinki Times: Climate change is already a reality
01.12.2018Iltasanomat: Lääkärikansanedustaja Mia Laiho haluaa vaarallisten tartuntatautien rokotteet pakollisiksi."Vanhempien aatteelliset syyt eivät saisi olla syy"
25.11.2018Turun Sanomat: "Tasa-arvoisempi työelämä kohentaisi lapsiperheiden taloutta" Kokoomuksen Mia Laiho ei lämpene Sipilän ehdottamalle lapsilisämallille
24.11.2018Verkkouutiset: Jokaisella lapsella oltava mahdollisuus yhteen harrastukseen

Siirry arkistoon »