HBL: Nästa regering måste stödja omsorgsledighet

06.01.2019

Om en nära anhörig insjuknar är det en oväntad och jobbig erfarenhet. Vi kan alla när som helst hamna i den situationen att en nära anhörig behöver hjälp och omvårdnad, till exempel efter en operation eller ett plötsligt insjuknande. Nästan en tredjedel av alla arbetsföra hjälper och ger omvårdnad till en nära anhörig vid sidan om sitt arbete.

I Finland har det sedan 2011 varit möjligt att ta omsorgsledighet. Enligt lagen har en arbetstagare rätt till tillfällig frånvaro från arbetet, om hans eller hennes omedelbara närvaro är nödvändig på grund av en oförutsägbar och tvingande orsak i samband med en sjukdom eller olycka som drabbat hans eller hennes familj.

Problemet är att man inte får något ekonomiskt stöd för denna ledighet. För många är det inte möjligt att ta ledigt av ekonomiska skäl. Det kan vara väldigt fysiskt och psykiskt tungt att samtidigt arbeta och ge omvårdnad till en familjemedlem.

Under nästa regeringsperiod måste man införa stöd för omsorgsledigheter. Detta skulle göra det lättare att orka med jobbet och se till att den närstående inte behöver institutionell vård.

Olika former av stöd för omsorgsledighet finns i de flesta nordiska länder. Kostnaden för detta stöd beräknas bli ungefär 14–55 miljoner euro per år. Den slutliga prislappen beror sedan på hur lång den maximala ledigheten kan vara, på nivån på stödet samt hur många som utnyttjar detta stöd.

Vi måste ta nya verktyg i bruk när befolkningen blir allt äldre. Förslaget innebär att behovet av institutionell vård inte skulle öka, samtidigt som det är mer mänskligt att ta hand om närstående på detta sätt. I och med en sådan förändring skulle man göra det lättare att kombinera arbete och omvårdnad.

Mia Laiho
riksdagsledamot (Saml), Esbo

17.06.2019Verkkouutiset: Opiskelijaa rangaistaan työnteosta - "järjetöntä"
15.06.2019Verkkouutiset: Mia Laiho huolissaan hätäkeskuksista
03.06.2019HS: Kokoomus moittii Rinteen hallitus­ohjelmaa, perus­suomalaisten Jussi Halla-aho löytää paljon kehuttavaakin
03.06.2019IL: Lukiolaiset tyrmistyivät pakkoruotsista yo-kirjoituksissa, yrittäjät huokaisivat helpotuksesta - Iltalehti jakoi risut ja ruusut hallitusohjelmalle
23.05.2019Verkkouutiset: "Säätytalolla ei selvästi ole kuunneltu asiantuntijoita"
09.05.2019Verkkouutiset: "Kysäisepä samalla, mistä rahat otetaan"
08.05.2019Länsiväylä: Laaksolahden jääurheilutoiminnan jatko turvattava
02.05.2019IS: Laura Huhtasaari ulkoasiain­valiokunnan johtoon ? tässä ovat eduskunnan valiokuntien uudet puheenjohtajat
29.04.2019Valtuustoaloite Laaksolahden jääurheilutoiminnan säilyttämiseksi
17.04.2019Lääkärilehti: Mia Laiho: Perusterveydenhuollon saatavuutta pitää parantaa

Siirry arkistoon »