HS: HSL:n tulisi huomioida paremmin ihmisten arki ja liikkumistarpeet

05.01.2019

HSL on esittänyt tiemaksujen käyttöönottoa keinona liikenteen päästöjen vähentämiseen pääkaupunkiseudulla. Luottamuksemme HSL:n kykyyn tuottaa toimivia ratkaisuja ilmastopoliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi on valitettavasti yhtä matalalla kuin luottamuksemme HSL:n kykyyn turvata sujuva joukkoliikenne kaikkialle pääkaupunkiseudulle.

Joukkoliikenteen käyttö kasvaa, jos se palvelee asukkaita käyttäjälähtöisesti, sujuvasti ja kohtuuhintaisesti. Valitettavasti HSL on päätynyt esimerkiksi Espoon joukkoliikenteen kehittämisessä moniin bussiyhteyksien heikennyksiin, jotka päinvastoin pakottavat monet käyttämään omaa autoa bussilla kulkemisen sijaan.

Espoon kaupunginhallituksen konsernijaosto on vaatinut johdonmukaisesti HSL:ää korjaamaan länsimetron liikennöinnin alkamisen jälkeisiä epäonnistuneita ratkaisujaan. Neljä suoraa linjaa Suur-Espoonlahden alueelta Kamppiin on vaatimuksestamme vihdoin palautettu. Näiden myötä jopa yli tunnin matka-ajat Helsinkiin on saatu lyhennettyä yli puoleen. Edellytämme, että myös muut korjausesityksemme palvelutason palauttamiseksi toteutetaan.

HSL:n tuoreet esitykset Pohjois-Espoon ja myös osan Vantaan joukkoliikenneyhteyksien heikentämiseksi ovat jälleen osoitus asiakasnäkökulman puuttumisesta HSL:n toiminnassa. Esityksessä ei ole huomioitu ihmisten arkea ja liikkumistarpeita. Suorien Helsingin linjojen lopettaminen on lyhytnäköistä ja suorastaan vahingollista. Kaupunki on kaavoittanut asuntoja ja ihmiset ovat hankkineet asuntonsa olettaen nykyisen joukkoliikenteen palvelutason säilyvän. Jos jo nykyisin kestoltaan pitkä matka muutetaan vaihdolliseksi, matka hankaloituu ja sen kesto pitenee entisestään. Joukkoliikenneyhteyksien heikennykset vain kannustavat ihmisiä yksityisautoiluun. Samalla alueen lapset ja nuoret joutuvat epätasa-arvoiseen asemaan harrastusten ja koulujen saavutettavuuden suhteen. Myös ikäihmisten liikkuminen hankaloituu.

Tiemaksut saattavat vaikuttaa HSL:n suunnittelijoiden työpöydällä helpolta ratkaisulta suitsia yksityisautoilua. Parempi ratkaisu olisi kuitenkin ohjata valintoja porkkanoilla kuten sujuvilla ja mahdollisimman nopeilla joukkoliikenneyhteyksillä. Pahimmillaan tiemaksut johtavat tielläliikkujien kahtiajakoon sen mukaan onko varaa maksaa tiemaksuja. Kärsijöinä olisivat erityisesti lapsiperheet, joilla jo nykyisin on yhteensovittamista työn ja arjen yhteensovittamisessa. Erilaisia liikkumismuotoja tarvitaan nyt ja tarvitaan jatkossakin.

Ilmastonmuutos on vakava asia ja myös Suomen on oltava mukana hillitsemässä sitä mahdollisimman vaikuttavilla keinoilla. Sellaisiin toimiin ei kuitenkaan pidä ryhtyä, joilla toivottua tulosta ei saavuteta tai vaarana on päätyä aivan päinvastaiseen kehitykseen.

 

Maria Guzenina, kansanedustaja, Espoon kaupunginhallituksen konsernijaoksen puheenjohtaja (SDP)

Mia Laiho, kansanedustaja, Espoon kaupunginhallituksen konsernijaoksen varapuheenjohtaja (Kok)

06.03.2019Länsiväylä: Pienissä hoivayrityksissä tehdään arvokasta hoivatyötä
06.03.2019Keski-Uusimaa: Tiemaksut eivät ole oikea tie
27.02.2019Helsingin Lähiradio: Pääkaupunkiseudun asuntopolitiikassa huomioitava ihmisten tarpeet ja kohtuulliset asumiskustannukset
24.02.2019HBL: Äldre förtjänar bra omvårdnad
08.02.2019Verkkouutiset: Kokoomuksen kansanedustajat: Oppositiolta kylmää kyytiä vanhuksille
07.02.2019Kirkkonummen sanomat: Tunnin junasta merkittävää hyötyä Kirkkonummelle
06.02.2019Verkkouutiset: Kokoomus: Henkilöstön mitoituksen tarkistaminen ei riitä
06.02.2019Iltalehti: Täysistunto: desimaaleja ei mainittu kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa - "Esitämme valtakunnallisen hoitoisuusmittarin käyttöönottoa"
25.01.2019Uusimaa: Arjen turvallisuus vaatii riittävästi poliiseja
15.01.2019Verkkouutiset: "Pahoinpitelyyn koulussa ei voi suhtautua löperösti"

Siirry arkistoon »