Länsi-Uusimaa: Kevytautoilla turvallisemmin ja sujuvammin harrastuksiin

20.12.2018

Eduskunnassa ennen joulua hyväksytty laki kevytautoista on parannus nuorten turvallisuuteen. Lain myötä heikkorakenteisten mopoautojen määrä liikenteessä tulee todennäköisesti laskemaan ja korvautumaan kevytautoilla.

Kevytautoa 15–17-vuotiaat saavat ajaa mopoautokortilla. Kevytautot ovat paino-ja nopeusrajoitettuja autoja, joiden maksiminopeus on rajoitettu 60 kilometriin tunnissa. Taajamissa ja kaupungeissa nopeusrajoitus on luonnollisesti se mitä liikennemerkki määrää. Kevytautolla ei saa ajaa moottori- tai moottoriliikennetiellä. Kevytautoissa on ominaisuuksia, kuten kattavat turvatyynyvarusteet, ajonvakausjärjestelmät ja automaattiset jarrutusjärjestelmät, joita mopoautoissa ei ole. Nämä ominaisuudet tekevät kevytautoista huomattavasti mopoautoja turvallisempia.

Lain myötä voi myös tavallisten mopojen määrä lähteä laskuun, mikä edistää turvallisuutta myös kevyen liikenteen väylillä.

Kevytautot parantavat nuorten mahdollisuuksia kulkea itsenäisesti koulussa ja harrastuksissa.

Etenkin alueilla, joilla julkiset kulkuyhteydet ovat heikommat, tämä helpottaa perheiden ja nuorten arkea. Jos nuori myöhemmin suorittaa ajokortin, voi kevytauton muuntaa tavalliseksi henkilöautoksi.

Nuorten lisäksi uudistus voi parantaa myös ikäihmisten mahdollisuuksia muista riippumattomampaan elämään. Hitaammin kulkeva kulkuväline, johon saa pakattua kauppakassit, voi helpottaa arkea.

Kevytautot mahdollistava laki tulee voimaan 1.11.2019. Kevytautot edistävät liikenneturvallisuutta, liikkumismahdollisuuksien yhdenvertaisuutta eri alueilla ja helpottavat perheiden arkea.

Mia Laiho
kansanedustaja (kok.)

15.01.2019Verkkouutiset: "Pahoinpitelyyn koulussa ei voi suhtautua löperösti"
09.01.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Tarvitsemme riittävästi poliiseja
06.01.2019HBL: Nästa regering måste stödja omsorgsledighet
05.01.2019HS: HSL:n tulisi huomioida paremmin ihmisten arki ja liikkumistarpeet
20.12.2018Länsi-Uusimaa: Kevytautoilla turvallisemmin ja sujuvammin harrastuksiin
16.12.2018Iltalehti: Kansanedustaja Laiho uskoo soten valmistumiseen: Olemme edenneet johdonmukaisesti ja huolellisesti
06.12.2018Helsinki Times: Climate change is already a reality
01.12.2018Iltasanomat: Lääkärikansanedustaja Mia Laiho haluaa vaarallisten tartuntatautien rokotteet pakollisiksi."Vanhempien aatteelliset syyt eivät saisi olla syy"
25.11.2018Turun Sanomat: "Tasa-arvoisempi työelämä kohentaisi lapsiperheiden taloutta" Kokoomuksen Mia Laiho ei lämpene Sipilän ehdottamalle lapsilisämallille
24.11.2018Verkkouutiset: Jokaisella lapsella oltava mahdollisuus yhteen harrastukseen

Siirry arkistoon »