Länsi-Uusimaa: Kevytautoilla turvallisemmin ja sujuvammin harrastuksiin

20.12.2018

Eduskunnassa ennen joulua hyväksytty laki kevytautoista on parannus nuorten turvallisuuteen. Lain myötä heikkorakenteisten mopoautojen määrä liikenteessä tulee todennäköisesti laskemaan ja korvautumaan kevytautoilla.

Kevytautoa 15–17-vuotiaat saavat ajaa mopoautokortilla. Kevytautot ovat paino-ja nopeusrajoitettuja autoja, joiden maksiminopeus on rajoitettu 60 kilometriin tunnissa. Taajamissa ja kaupungeissa nopeusrajoitus on luonnollisesti se mitä liikennemerkki määrää. Kevytautolla ei saa ajaa moottori- tai moottoriliikennetiellä. Kevytautoissa on ominaisuuksia, kuten kattavat turvatyynyvarusteet, ajonvakausjärjestelmät ja automaattiset jarrutusjärjestelmät, joita mopoautoissa ei ole. Nämä ominaisuudet tekevät kevytautoista huomattavasti mopoautoja turvallisempia.

Lain myötä voi myös tavallisten mopojen määrä lähteä laskuun, mikä edistää turvallisuutta myös kevyen liikenteen väylillä.

Kevytautot parantavat nuorten mahdollisuuksia kulkea itsenäisesti koulussa ja harrastuksissa.

Etenkin alueilla, joilla julkiset kulkuyhteydet ovat heikommat, tämä helpottaa perheiden ja nuorten arkea. Jos nuori myöhemmin suorittaa ajokortin, voi kevytauton muuntaa tavalliseksi henkilöautoksi.

Nuorten lisäksi uudistus voi parantaa myös ikäihmisten mahdollisuuksia muista riippumattomampaan elämään. Hitaammin kulkeva kulkuväline, johon saa pakattua kauppakassit, voi helpottaa arkea.

Kevytautot mahdollistava laki tulee voimaan 1.11.2019. Kevytautot edistävät liikenneturvallisuutta, liikkumismahdollisuuksien yhdenvertaisuutta eri alueilla ja helpottavat perheiden arkea.

Mia Laiho
kansanedustaja (kok.)

06.03.2019Länsiväylä: Pienissä hoivayrityksissä tehdään arvokasta hoivatyötä
06.03.2019Keski-Uusimaa: Tiemaksut eivät ole oikea tie
27.02.2019Helsingin Lähiradio: Pääkaupunkiseudun asuntopolitiikassa huomioitava ihmisten tarpeet ja kohtuulliset asumiskustannukset
24.02.2019HBL: Äldre förtjänar bra omvårdnad
08.02.2019Verkkouutiset: Kokoomuksen kansanedustajat: Oppositiolta kylmää kyytiä vanhuksille
07.02.2019Kirkkonummen sanomat: Tunnin junasta merkittävää hyötyä Kirkkonummelle
06.02.2019Verkkouutiset: Kokoomus: Henkilöstön mitoituksen tarkistaminen ei riitä
06.02.2019Iltalehti: Täysistunto: desimaaleja ei mainittu kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa - "Esitämme valtakunnallisen hoitoisuusmittarin käyttöönottoa"
25.01.2019Uusimaa: Arjen turvallisuus vaatii riittävästi poliiseja
15.01.2019Verkkouutiset: "Pahoinpitelyyn koulussa ei voi suhtautua löperösti"

Siirry arkistoon »