Länsi-Uusimaa: Kevytautoilla turvallisemmin ja sujuvammin harrastuksiin

20.12.2018

Eduskunnassa ennen joulua hyväksytty laki kevytautoista on parannus nuorten turvallisuuteen. Lain myötä heikkorakenteisten mopoautojen määrä liikenteessä tulee todennäköisesti laskemaan ja korvautumaan kevytautoilla.

Kevytautoa 15–17-vuotiaat saavat ajaa mopoautokortilla. Kevytautot ovat paino-ja nopeusrajoitettuja autoja, joiden maksiminopeus on rajoitettu 60 kilometriin tunnissa. Taajamissa ja kaupungeissa nopeusrajoitus on luonnollisesti se mitä liikennemerkki määrää. Kevytautolla ei saa ajaa moottori- tai moottoriliikennetiellä. Kevytautoissa on ominaisuuksia, kuten kattavat turvatyynyvarusteet, ajonvakausjärjestelmät ja automaattiset jarrutusjärjestelmät, joita mopoautoissa ei ole. Nämä ominaisuudet tekevät kevytautoista huomattavasti mopoautoja turvallisempia.

Lain myötä voi myös tavallisten mopojen määrä lähteä laskuun, mikä edistää turvallisuutta myös kevyen liikenteen väylillä.

Kevytautot parantavat nuorten mahdollisuuksia kulkea itsenäisesti koulussa ja harrastuksissa.

Etenkin alueilla, joilla julkiset kulkuyhteydet ovat heikommat, tämä helpottaa perheiden ja nuorten arkea. Jos nuori myöhemmin suorittaa ajokortin, voi kevytauton muuntaa tavalliseksi henkilöautoksi.

Nuorten lisäksi uudistus voi parantaa myös ikäihmisten mahdollisuuksia muista riippumattomampaan elämään. Hitaammin kulkeva kulkuväline, johon saa pakattua kauppakassit, voi helpottaa arkea.

Kevytautot mahdollistava laki tulee voimaan 1.11.2019. Kevytautot edistävät liikenneturvallisuutta, liikkumismahdollisuuksien yhdenvertaisuutta eri alueilla ja helpottavat perheiden arkea.

Mia Laiho
kansanedustaja (kok.)

17.06.2019Verkkouutiset: Opiskelijaa rangaistaan työnteosta - "järjetöntä"
15.06.2019Verkkouutiset: Mia Laiho huolissaan hätäkeskuksista
03.06.2019HS: Kokoomus moittii Rinteen hallitus­ohjelmaa, perus­suomalaisten Jussi Halla-aho löytää paljon kehuttavaakin
03.06.2019IL: Lukiolaiset tyrmistyivät pakkoruotsista yo-kirjoituksissa, yrittäjät huokaisivat helpotuksesta - Iltalehti jakoi risut ja ruusut hallitusohjelmalle
23.05.2019Verkkouutiset: "Säätytalolla ei selvästi ole kuunneltu asiantuntijoita"
09.05.2019Verkkouutiset: "Kysäisepä samalla, mistä rahat otetaan"
08.05.2019Länsiväylä: Laaksolahden jääurheilutoiminnan jatko turvattava
02.05.2019IS: Laura Huhtasaari ulkoasiain­valiokunnan johtoon ? tässä ovat eduskunnan valiokuntien uudet puheenjohtajat
29.04.2019Valtuustoaloite Laaksolahden jääurheilutoiminnan säilyttämiseksi
17.04.2019Lääkärilehti: Mia Laiho: Perusterveydenhuollon saatavuutta pitää parantaa

Siirry arkistoon »