Iltasanomat: Lääkärikansanedustaja Mia Laiho haluaa vaarallisten tartuntatautien rokotteet pakollisiksi."Vanhempien aatteelliset syyt eivät saisi olla syy"

01.12.2018

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005917512.html

Lääkärikansanedustaja Mia Laiho haluaa vaarallisten tartuntatautien rokotteet pakollisiksi – ”Vanhempien aatteelliset syyt eivät saisi olla syy”

Mia Laiho nousi eduskuntaan kesken kauden keväällä 2018.

Julkaistu: uosia kestänyt valistus ei ole auttanut Pohjanmaalla, valittelee Mia Laiho.

Kokoomuksen lääkärikansanedustaja ja Lastenliiton hallituksen puheenjohtaja Mia Laiho ehdottaa lasten rokotusohjelmaan liittyvien yleisvaarallisten tartuntatautien muuttamista pakollisiksi.

– Kaikki Suomen rokotusohjelman rokotukset ovat tarkoin tutkittuja, turvallisia ja perheille myös ilmaisia. Suomessa yleisesti ottaen lasten rokotuskattavuus on erittäin hyvä, mutta kattavuudessa on alueellisia eroja. Jos jonkin alueen tai väestöryhmän rokotuskattavuus on useiden vuosien ajan liian matala, voi esimerkiksi päiväkoteihin ja kouluihin syntyä tuhkarokolle alttiita ryhmiä, Laiho sanoo tiedotteessa.
THL:n mukaan tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen sai Suomessa yli 94 prosenttia lapsista. MPR-rokotteen kattavuuden tulisi kuitenkin olla yli 95 prosenttia, sillä tuhkarokko tarttuu erittäin helposti.

– Pohjanmaalla rokotuskattavuus on ollut kuitenkin maan alhaisimpia. Asiaan ei ole saatu jo usean vuoden jatkuneesta valistuksesta huolimatta parannuksia, Laiho sanoo.

– Suomessa rokotukset ovat perustuneet vapaaehtoisuuteen. On kuitenkin nurinkurista, jos lapsen vanhemman rokotekielteisyys voi vaarantaa oman lapsensa ja muiden ihmisten terveyden. Erityisen merkittäväksi tämä nousee yleisvaarallisten ja herkästi tarttuvien tartuntatautien kuten esim. tuhkarokon kohdalla, Laiho sanoo.

Muita yleisvaarallisia tartuntatauteja ovat mm. kurkkumätä ja polio.
– Vanhempien tulee voida luottaa siihen, että päiväkodin ja koulujen turvallisuudesta on huolehdittu, myös tartuntatautien osalta, Laiho sanoo.

Laiho esittää, että rokotuksesta kieltäytymiseen pitäisi olla lääketieteellisesti perusteltu syy.

– Vanhempien omat aatteelliset syyt eivät saisi olla syy lapsen rokotuksen kieltämiseen. Sosiaali-ja terveysministeriön ja sen alaisen THL:n olisikin syytä harkita vähintään rokotusohjelmaan sisältyvien yleisvaarallisten tartuntatautien rokotteiden muuttamista pakollisiksi, Laiho summaa.
09.05.2019Verkkouutiset: "Kysäisepä samalla, mistä rahat otetaan"
08.05.2019Länsiväylä: Laaksolahden jääurheilutoiminnan jatko turvattava
02.05.2019IS: Laura Huhtasaari ulkoasiain­valiokunnan johtoon ? tässä ovat eduskunnan valiokuntien uudet puheenjohtajat
29.04.2019Valtuustoaloite Laaksolahden jääurheilutoiminnan säilyttämiseksi
17.04.2019Lääkärilehti: Mia Laiho: Perusterveydenhuollon saatavuutta pitää parantaa
11.04.2019Verkkouutiset: Veromuutokset toimivat kieltoa paremmin
08.04.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Motivoituneita suljetaan asepalveluksen ulkopuolelle
02.04.2019HBL: Vårdlösningen måste utvecklas utifrån människans behov
02.04.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Lapsen paikka ei ole mielenterveyshoidon jonossa
29.03.2019Verkkouutiset: Tahtotila ankarista rangaistuksista on toteutettava

Siirry arkistoon »