Turun Sanomat: "Tasa-arvoisempi työelämä kohentaisi lapsiperheiden taloutta" Kokoomuksen Mia Laiho ei lämpene Sipilän ehdottamalle lapsilisämallille

25.11.2018

Pääministeri ehdotti lauantaina, että sosiaaliturvan osaksi tulisi harkinnanvarainen lapsilisä pienituloisille perheille. Laihon mukaan tämä lisäisi vain turhaa byrokratiaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho kannattaa lapsilisän nykymallia. Hänen mukaansa lapsiperheiden köyhyyttä vähentäisi tasa-arvoisempi työelämä.
Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho kannattaa lapsilisän nykymallia. Hänen mukaansa lapsiperheiden köyhyyttä vähentäisi tasa-arvoisempi työelämä.

Minna Akimo

Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho kritisoi keskustan puheenjohtajan pääministeri Juha Sipilänehdotusta, jonka mukaan lapsilisästä tehtäisiin osittain harkinnanvarainen.

Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina puhunut Sipilä ehdotti, että sosiaaliturvan osaksi tulisi harkinnanvarainen lapsilisä pienituloisille perheille.

Laihon mielestä lapsilisän nykymalli on hyvä, koska siinä lapsilisän saa yksinkertaisella menettelyllä ilman ylenmääräistä hakemusbyrokratiaa.

– Harkinnanvarainen ja tulosidonnainen lapsilisä vaikuttaa huonosti yhteensopivalta keskustan muun sosiaaliturva-ajattelun kanssa. Yhdenvertaisen perusturvan ja perustuloajattelun puolueen ehdotukseksi tämä on kummallinen. Harkinnanvaraisuus merkitsee väistämättä erilaisten tulo- ja varallisuusselvitysten ja olosuhdemuutosilmoitusten tekemistä, kun tarve olisi päinvastoin vähentää sosiaaliturvajärjestelmän byrokraattisuutta. Ehdotus veisi kertakaikkisesti väärään suuntaan, Laiho arvioi.

Laiho itse ehdottaa kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa lapsiperheiden taloudellisen aseman kohentamiseksi.

Tällaisia tapoja Laihon mukaan olisi joustava vanhempainvapaa ja tasa-arvoinen työelämä. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että äitiys- ja vanhempainvapaan kustannuksia on jaettava tasaisemmin työnantajien kesken.

Lisäksi vanhemmille on taattava paremmat mahdollisuudet käyttää vanhempainvapaita joustavasti.

– Kokoomuksen malli on kaksivuotinen esiopetus ja maksuton varhaiskasvatus kaikille 20 tuntia viikossa. Perhe-elämän ja työn yhteensovittamista on helpotettava, erityisesti äitien työurien jatkuvuutta on edistettävä ja lasten mahdollisuuksien tasa-arvoa vahvistettava varhaiskasvatusta ja esiopetusta kehittämällä, Laiho kuvailee.

15.01.2019Verkkouutiset: "Pahoinpitelyyn koulussa ei voi suhtautua löperösti"
09.01.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Tarvitsemme riittävästi poliiseja
06.01.2019HBL: Nästa regering måste stödja omsorgsledighet
05.01.2019HS: HSL:n tulisi huomioida paremmin ihmisten arki ja liikkumistarpeet
20.12.2018Länsi-Uusimaa: Kevytautoilla turvallisemmin ja sujuvammin harrastuksiin
16.12.2018Iltalehti: Kansanedustaja Laiho uskoo soten valmistumiseen: Olemme edenneet johdonmukaisesti ja huolellisesti
06.12.2018Helsinki Times: Climate change is already a reality
01.12.2018Iltasanomat: Lääkärikansanedustaja Mia Laiho haluaa vaarallisten tartuntatautien rokotteet pakollisiksi."Vanhempien aatteelliset syyt eivät saisi olla syy"
25.11.2018Turun Sanomat: "Tasa-arvoisempi työelämä kohentaisi lapsiperheiden taloutta" Kokoomuksen Mia Laiho ei lämpene Sipilän ehdottamalle lapsilisämallille
24.11.2018Verkkouutiset: Jokaisella lapsella oltava mahdollisuus yhteen harrastukseen

Siirry arkistoon »