Turun Sanomat: "Tasa-arvoisempi työelämä kohentaisi lapsiperheiden taloutta" Kokoomuksen Mia Laiho ei lämpene Sipilän ehdottamalle lapsilisämallille

25.11.2018

Pääministeri ehdotti lauantaina, että sosiaaliturvan osaksi tulisi harkinnanvarainen lapsilisä pienituloisille perheille. Laihon mukaan tämä lisäisi vain turhaa byrokratiaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho kannattaa lapsilisän nykymallia. Hänen mukaansa lapsiperheiden köyhyyttä vähentäisi tasa-arvoisempi työelämä.
Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho kannattaa lapsilisän nykymallia. Hänen mukaansa lapsiperheiden köyhyyttä vähentäisi tasa-arvoisempi työelämä.

Minna Akimo

Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho kritisoi keskustan puheenjohtajan pääministeri Juha Sipilänehdotusta, jonka mukaan lapsilisästä tehtäisiin osittain harkinnanvarainen.

Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina puhunut Sipilä ehdotti, että sosiaaliturvan osaksi tulisi harkinnanvarainen lapsilisä pienituloisille perheille.

Laihon mielestä lapsilisän nykymalli on hyvä, koska siinä lapsilisän saa yksinkertaisella menettelyllä ilman ylenmääräistä hakemusbyrokratiaa.

– Harkinnanvarainen ja tulosidonnainen lapsilisä vaikuttaa huonosti yhteensopivalta keskustan muun sosiaaliturva-ajattelun kanssa. Yhdenvertaisen perusturvan ja perustuloajattelun puolueen ehdotukseksi tämä on kummallinen. Harkinnanvaraisuus merkitsee väistämättä erilaisten tulo- ja varallisuusselvitysten ja olosuhdemuutosilmoitusten tekemistä, kun tarve olisi päinvastoin vähentää sosiaaliturvajärjestelmän byrokraattisuutta. Ehdotus veisi kertakaikkisesti väärään suuntaan, Laiho arvioi.

Laiho itse ehdottaa kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa lapsiperheiden taloudellisen aseman kohentamiseksi.

Tällaisia tapoja Laihon mukaan olisi joustava vanhempainvapaa ja tasa-arvoinen työelämä. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että äitiys- ja vanhempainvapaan kustannuksia on jaettava tasaisemmin työnantajien kesken.

Lisäksi vanhemmille on taattava paremmat mahdollisuudet käyttää vanhempainvapaita joustavasti.

– Kokoomuksen malli on kaksivuotinen esiopetus ja maksuton varhaiskasvatus kaikille 20 tuntia viikossa. Perhe-elämän ja työn yhteensovittamista on helpotettava, erityisesti äitien työurien jatkuvuutta on edistettävä ja lasten mahdollisuuksien tasa-arvoa vahvistettava varhaiskasvatusta ja esiopetusta kehittämällä, Laiho kuvailee.

06.03.2019Länsiväylä: Pienissä hoivayrityksissä tehdään arvokasta hoivatyötä
06.03.2019Keski-Uusimaa: Tiemaksut eivät ole oikea tie
27.02.2019Helsingin Lähiradio: Pääkaupunkiseudun asuntopolitiikassa huomioitava ihmisten tarpeet ja kohtuulliset asumiskustannukset
24.02.2019HBL: Äldre förtjänar bra omvårdnad
08.02.2019Verkkouutiset: Kokoomuksen kansanedustajat: Oppositiolta kylmää kyytiä vanhuksille
07.02.2019Kirkkonummen sanomat: Tunnin junasta merkittävää hyötyä Kirkkonummelle
06.02.2019Verkkouutiset: Kokoomus: Henkilöstön mitoituksen tarkistaminen ei riitä
06.02.2019Iltalehti: Täysistunto: desimaaleja ei mainittu kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa - "Esitämme valtakunnallisen hoitoisuusmittarin käyttöönottoa"
25.01.2019Uusimaa: Arjen turvallisuus vaatii riittävästi poliiseja
15.01.2019Verkkouutiset: "Pahoinpitelyyn koulussa ei voi suhtautua löperösti"

Siirry arkistoon »