Länsiväylä: Kiinteistövero ei saa eriarvoistaa ihmisiä

24.11.2018

Asumisen kustannukset ovat kasvaneet etenkin pääkaupunkiseudulla nopeammin muuhun Suomeen verrattuna. Monin paikoin jo kohtuuttomiksi nousseet kiinteistöverot ovat ongelma erityisesti pienituloisille omakotitaloissa asuville eläkeläisille.

Monet iäkkäät ihmiset ovat menettäneet yöuniaan, kun he joutuvat pohtimaan onko heillä varaa asua omassa kodissaan, jossa ovat asuneet vuosien ajan. Useat heistä elävät jo toimeentulon äärirajoilla. Ministeriössä valmisteilla ollut ja jo lausuntokierroksella käynyt kiinteistöveroesitys olisi rokottanut erityisesti pääkaupunkiseutua sekä omakotiasujia. Virkamiesesitys saatiin onneksi estettyä ennen sen saapumista eduskuntaan. Esityksessä todettiin jopa suoraan, että kiinteistöverotuksen painopiste siirtyisi kerrostaloilta pientaloille. Tämä olisi vastoin ihmisten yhdenvertaista kohtelua.

Asumismuodon valinta ei saa olla verotuskysymys. Pääkaupunkiseudulla tonttien hinnat huitelevat jo muutenkin korkealla. Tonttiin itsessään moni on jo laittanut ison summan rahaa. Olisi epäoikeudenmukaista, että sen lisäksi tontin omistamisesta verotettaisiin jatkuvasti yhä enemmän kiinteistöveron muodossa. Omakotiasunnoissa asuu monen eri tulotason ihmisiä, myös paljon pieni- ja keskituloisia ihmisiä lapsiperheistä eläkeläisiin.

On kyseenalaista jakaa ihmiset verotuksellisesti eri kastiin asumismuodon perusteella. On välttämätöntä, että uudistus toteutetaan vasta huolellisen suunnittelun, ihmisille kohdistuvien vaikutusten arvioinnin ja ihmisten yhdenvertaisen kohtelun periaatteiden mukaan. Valtio tai kunta ei saa verottaa asuntoa ihmisten alta.

Mia Laiho
kansanedustaja
kaupunginvaltuutettu
(kok.)

06.12.2018Helsinki Times: Climate change is already a reality
01.12.2018Iltasanomat: Lääkärikansanedustaja Mia Laiho haluaa vaarallisten tartuntatautien rokotteet pakollisiksi."Vanhempien aatteelliset syyt eivät saisi olla syy"
25.11.2018Turun Sanomat: "Tasa-arvoisempi työelämä kohentaisi lapsiperheiden taloutta" Kokoomuksen Mia Laiho ei lämpene Sipilän ehdottamalle lapsilisämallille
24.11.2018Verkkouutiset: Jokaisella lapsella oltava mahdollisuus yhteen harrastukseen
24.11.2018Länsiväylä: Kiinteistövero ei saa eriarvoistaa ihmisiä
20.11.2018Verkkouutiset: Mia Laiho: Lasten turvallisuudesta ei saa tinkiä
07.11.2018Verkkouutiset: SOTE otti ison askeleen eteenpäin
05.11.2018Verkkouutiset: Kokoomuksen Mia Laiho vaatii lopettamaan aseviennin Lähi-Itään
05.11.2018HS: Helsingin pelastuskoulua ei saa lopettaa
21.10.2018Verkkouutiset: Soveltuvuuskokeet palautettava terveysalan koulutuksiin

Siirry arkistoon »