Länsiväylä: Kiinteistövero ei saa eriarvoistaa ihmisiä

24.11.2018

Asumisen kustannukset ovat kasvaneet etenkin pääkaupunkiseudulla nopeammin muuhun Suomeen verrattuna. Monin paikoin jo kohtuuttomiksi nousseet kiinteistöverot ovat ongelma erityisesti pienituloisille omakotitaloissa asuville eläkeläisille.

Monet iäkkäät ihmiset ovat menettäneet yöuniaan, kun he joutuvat pohtimaan onko heillä varaa asua omassa kodissaan, jossa ovat asuneet vuosien ajan. Useat heistä elävät jo toimeentulon äärirajoilla. Ministeriössä valmisteilla ollut ja jo lausuntokierroksella käynyt kiinteistöveroesitys olisi rokottanut erityisesti pääkaupunkiseutua sekä omakotiasujia. Virkamiesesitys saatiin onneksi estettyä ennen sen saapumista eduskuntaan. Esityksessä todettiin jopa suoraan, että kiinteistöverotuksen painopiste siirtyisi kerrostaloilta pientaloille. Tämä olisi vastoin ihmisten yhdenvertaista kohtelua.

Asumismuodon valinta ei saa olla verotuskysymys. Pääkaupunkiseudulla tonttien hinnat huitelevat jo muutenkin korkealla. Tonttiin itsessään moni on jo laittanut ison summan rahaa. Olisi epäoikeudenmukaista, että sen lisäksi tontin omistamisesta verotettaisiin jatkuvasti yhä enemmän kiinteistöveron muodossa. Omakotiasunnoissa asuu monen eri tulotason ihmisiä, myös paljon pieni- ja keskituloisia ihmisiä lapsiperheistä eläkeläisiin.

On kyseenalaista jakaa ihmiset verotuksellisesti eri kastiin asumismuodon perusteella. On välttämätöntä, että uudistus toteutetaan vasta huolellisen suunnittelun, ihmisille kohdistuvien vaikutusten arvioinnin ja ihmisten yhdenvertaisen kohtelun periaatteiden mukaan. Valtio tai kunta ei saa verottaa asuntoa ihmisten alta.

Mia Laiho
kansanedustaja
kaupunginvaltuutettu
(kok.)

17.08.2019Länsiväylä: Kotitalousvähennysleikkaus kurittaa lapsiperheitä, eläkeläisiä ja naisyrittäjiä
09.08.2019IL: Koulutietä valvonut poliisi älähti lukuisista ylinopeuksista - kansanedustaja vaatii peltipoliiseja koulujen lähistölle: "Kukaan ei tunnu olevan kiinnostunut..."
09.08.2019Verkkouutiset: Peltipoliiseja halutaan maanteiden sijaan koulujen lähelle
31.07.2019Verkkouutiset: Hyökkäyksiä ISIS-leirillä - "Ja osa pohtii, että aikuisetkin Suomeen?"
28.07.2019Uusi Suomi: Uusi äläkkä ruuhkamaksuista: "Onko keskustalaisten ajatuksena, että kiusa se on pienikin kiusa?"
24.07.2019IS: Liikenneministeri Sanna Marin: Sähköpotkulautojen käytölle harkittava lisäsääntelyä - myös promillerajaa tarkasteltava
18.07.2019Yle: Yli 100 000 nuorta kärsii mielenterveyden häiriöistä, ja hoito ruuhkautuu - "Jos on itsetuhoisia oireita, kolme kuukautta on pitkä aika"
12.07.2019IS: Lääkärikansanedustaja ehdottaa sähköpotkulaudoille promillerajaa: "Tällä hetkellä kulkeminen on holtitonta"
12.07.2019HS: Lääkärikansanedustaja vaatii selvitystä sähköpotkulaudoista ja kuljettajille promillerajaa "Niitä on sikin sokin jalkakäytävillä"
10.07.2019Uusi Suomi: Kansanedustaja: "Miksi opiskelijaa rangaistaan työnteosta?" Opintotuki remonttiin

Siirry arkistoon »