Länsiväylä: Kiinteistövero ei saa eriarvoistaa ihmisiä

24.11.2018

Asumisen kustannukset ovat kasvaneet etenkin pääkaupunkiseudulla nopeammin muuhun Suomeen verrattuna. Monin paikoin jo kohtuuttomiksi nousseet kiinteistöverot ovat ongelma erityisesti pienituloisille omakotitaloissa asuville eläkeläisille.

Monet iäkkäät ihmiset ovat menettäneet yöuniaan, kun he joutuvat pohtimaan onko heillä varaa asua omassa kodissaan, jossa ovat asuneet vuosien ajan. Useat heistä elävät jo toimeentulon äärirajoilla. Ministeriössä valmisteilla ollut ja jo lausuntokierroksella käynyt kiinteistöveroesitys olisi rokottanut erityisesti pääkaupunkiseutua sekä omakotiasujia. Virkamiesesitys saatiin onneksi estettyä ennen sen saapumista eduskuntaan. Esityksessä todettiin jopa suoraan, että kiinteistöverotuksen painopiste siirtyisi kerrostaloilta pientaloille. Tämä olisi vastoin ihmisten yhdenvertaista kohtelua.

Asumismuodon valinta ei saa olla verotuskysymys. Pääkaupunkiseudulla tonttien hinnat huitelevat jo muutenkin korkealla. Tonttiin itsessään moni on jo laittanut ison summan rahaa. Olisi epäoikeudenmukaista, että sen lisäksi tontin omistamisesta verotettaisiin jatkuvasti yhä enemmän kiinteistöveron muodossa. Omakotiasunnoissa asuu monen eri tulotason ihmisiä, myös paljon pieni- ja keskituloisia ihmisiä lapsiperheistä eläkeläisiin.

On kyseenalaista jakaa ihmiset verotuksellisesti eri kastiin asumismuodon perusteella. On välttämätöntä, että uudistus toteutetaan vasta huolellisen suunnittelun, ihmisille kohdistuvien vaikutusten arvioinnin ja ihmisten yhdenvertaisen kohtelun periaatteiden mukaan. Valtio tai kunta ei saa verottaa asuntoa ihmisten alta.

Mia Laiho
kansanedustaja
kaupunginvaltuutettu
(kok.)

08.02.2019Verkkouutiset: Kokoomuksen kansanedustajat: Oppositiolta kylmää kyytiä vanhuksille
07.02.2019Kirkkonummen sanomat: Tunnin junasta merkittävää hyötyä Kirkkonummelle
06.02.2019Verkkouutiset: Kokoomus: Henkilöstön mitoituksen tarkistaminen ei riitä
06.02.2019Iltalehti: Täysistunto: desimaaleja ei mainittu kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa - "Esitämme valtakunnallisen hoitoisuusmittarin käyttöönottoa"
25.01.2019Uusimaa: Arjen turvallisuus vaatii riittävästi poliiseja
15.01.2019Verkkouutiset: "Pahoinpitelyyn koulussa ei voi suhtautua löperösti"
09.01.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Tarvitsemme riittävästi poliiseja
06.01.2019HBL: Nästa regering måste stödja omsorgsledighet
05.01.2019HS: HSL:n tulisi huomioida paremmin ihmisten arki ja liikkumistarpeet
20.12.2018Länsi-Uusimaa: Kevytautoilla turvallisemmin ja sujuvammin harrastuksiin

Siirry arkistoon »