Länsiväylä: Kiinteistövero ei saa eriarvoistaa ihmisiä

24.11.2018

Asumisen kustannukset ovat kasvaneet etenkin pääkaupunkiseudulla nopeammin muuhun Suomeen verrattuna. Monin paikoin jo kohtuuttomiksi nousseet kiinteistöverot ovat ongelma erityisesti pienituloisille omakotitaloissa asuville eläkeläisille.

Monet iäkkäät ihmiset ovat menettäneet yöuniaan, kun he joutuvat pohtimaan onko heillä varaa asua omassa kodissaan, jossa ovat asuneet vuosien ajan. Useat heistä elävät jo toimeentulon äärirajoilla. Ministeriössä valmisteilla ollut ja jo lausuntokierroksella käynyt kiinteistöveroesitys olisi rokottanut erityisesti pääkaupunkiseutua sekä omakotiasujia. Virkamiesesitys saatiin onneksi estettyä ennen sen saapumista eduskuntaan. Esityksessä todettiin jopa suoraan, että kiinteistöverotuksen painopiste siirtyisi kerrostaloilta pientaloille. Tämä olisi vastoin ihmisten yhdenvertaista kohtelua.

Asumismuodon valinta ei saa olla verotuskysymys. Pääkaupunkiseudulla tonttien hinnat huitelevat jo muutenkin korkealla. Tonttiin itsessään moni on jo laittanut ison summan rahaa. Olisi epäoikeudenmukaista, että sen lisäksi tontin omistamisesta verotettaisiin jatkuvasti yhä enemmän kiinteistöveron muodossa. Omakotiasunnoissa asuu monen eri tulotason ihmisiä, myös paljon pieni- ja keskituloisia ihmisiä lapsiperheistä eläkeläisiin.

On kyseenalaista jakaa ihmiset verotuksellisesti eri kastiin asumismuodon perusteella. On välttämätöntä, että uudistus toteutetaan vasta huolellisen suunnittelun, ihmisille kohdistuvien vaikutusten arvioinnin ja ihmisten yhdenvertaisen kohtelun periaatteiden mukaan. Valtio tai kunta ei saa verottaa asuntoa ihmisten alta.

Mia Laiho
kansanedustaja
kaupunginvaltuutettu
(kok.)

17.04.2019Lääkärilehti: Mia Laiho: Perusterveydenhuollon saatavuutta pitää parantaa
11.04.2019Verkkouutiset: Veromuutokset toimivat kieltoa paremmin
08.04.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Motivoituneita suljetaan asepalveluksen ulkopuolelle
02.04.2019HBL: Vårdlösningen måste utvecklas utifrån människans behov
02.04.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Lapsen paikka ei ole mielenterveyshoidon jonossa
29.03.2019Verkkouutiset: Tahtotila ankarista rangaistuksista on toteutettava
27.03.2019Länsiväylä: Myös nuoret tarvitsevat opettajan tukea
06.03.2019Länsiväylä: Pienissä hoivayrityksissä tehdään arvokasta hoivatyötä
06.03.2019Keski-Uusimaa: Tiemaksut eivät ole oikea tie
27.02.2019Verkkouutiset: Onko oikein, että näiden nuorten maanpuolustustahto sammutetaan?

Siirry arkistoon »