HS: Vanhuksille pitää jäädä tarpeeksi käyttörahaa palveluasumisen hoitomaksujen jälkeen

18.10.2018


HELSINGIN SANOMAT (15.10.) kertoi 87-vuotiaasta Eevasta, jota oli ohjeistettu viranomaisvirheen vuoksi ottamaan lainaa lääkkeisiin. Tapaus ei valitettavasti ole yksittäinen.

Palveluasumisen hoitomaksujen määräytyminen on nykyään monimutkaista. Koska käytännöt ja ohjeistukset vaihtelevat kunnittain, ikäihmiset ja heidän omaisensa ovat syystäkin ihmeissään byrokratiaviidakossa. Hallitusohjelmaan kirjatun asiakasmaksulain uudistuksen on määrä korjata räikeä tilanne, mutta asian valmistelu ministeriössä on kestänyt liian pitkään.

Ihmiselle tulee jäädä kohtuullinen määrä rahaa omaan käyttöön hoitomaksujen jälkeen. Vanhus tarvitsee esimerkiksi ulkovaatteita, lääkkeitä ja parturin palveluita. On kohtuutonta, jos ikäihmiset joutuvat viimeisinä elinvuosinaan laskemaan tarkkaan jokaisen sentin.

Nykyisin laitoshoidossa perittävä maksu on säädelty tarkoin, mutta ympärivuorokautisen palveluasumisen suhteen laista puuttuvat säädökset. Kaikki alaa tuntevat tietävät, että kunnan hankkimassa laitoshoidossa ja ympärivuorokautisessa palveluasumisessa asuvat tarvitsevat paljon hoivaa. On siis keinotekoista erottaa näiden asumismuotojen maksukäytänteitä toisistaan.

Asiakasmaksulain uudistuksen piti tulla voimaan jo vuosia sitten yhdessä vanhuspalvelulain kanssa. Nyt viimein lausuntokierrokselle päätyneessä luonnoksessa esitetään, että tehostetun palveluasumisen maksuihin tulisi valtakunnalliset rajat ja vähimmäismäärä rahalle, joka on jäätävä ihmiselle omaan käyttöön. Esityksen olisi tarkoitus tulla eduskuntaan vielä nykyisen hallituksen aikana.

Vanhuksilla on oikeus saada tietää asumisen hinta ennen päätöksen tekemistä, jotta rahaa jäisi käteen kohtuullinen määrä. Asiakasmaksulaki onkin saatava käsittelyyn mahdollisimman pian.

Mia Laiho

kansanedustaja (kok), lääketieteen tohtori

Espoo
09.05.2019Verkkouutiset: "Kysäisepä samalla, mistä rahat otetaan"
08.05.2019Länsiväylä: Laaksolahden jääurheilutoiminnan jatko turvattava
02.05.2019IS: Laura Huhtasaari ulkoasiain­valiokunnan johtoon ? tässä ovat eduskunnan valiokuntien uudet puheenjohtajat
29.04.2019Valtuustoaloite Laaksolahden jääurheilutoiminnan säilyttämiseksi
17.04.2019Lääkärilehti: Mia Laiho: Perusterveydenhuollon saatavuutta pitää parantaa
11.04.2019Verkkouutiset: Veromuutokset toimivat kieltoa paremmin
08.04.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Motivoituneita suljetaan asepalveluksen ulkopuolelle
02.04.2019HBL: Vårdlösningen måste utvecklas utifrån människans behov
02.04.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Lapsen paikka ei ole mielenterveyshoidon jonossa
29.03.2019Verkkouutiset: Tahtotila ankarista rangaistuksista on toteutettava

Siirry arkistoon »