HBL: Flytta den tunga trafiken till Hangö

02.10.2018

Genom att styra den tunga trafiken till Hangö kunde man lugna långtradarrallyt i Helsingfors.

Trafikstockningarna i Helsingfors är outhärdliga. De besvärliga bilköerna vid Busholmen är ett bevis på kortsiktig planering. Förutsättningarna för smidig trafik i Helsingfors minskar hela tiden när trafikvolymerna växer och de stadsboulevarder som planeras förvärrar situationen ytterligare. För att råda bot på situationen skulle det vara klokt att flytta belastningen av den tunga trafiken till andra hamnar.

Av vårt lands export och import sker 90 procent sjövägen varför volymen av hamnarnas tunga trafik är betydande. I Europa försöker man huvudsakligen styra bort den tunga fordonstrafiken från städernas centrum. I Helsingfors rullar den däremot genom staden och förorsakar köer, buller och föroreningar. Varutransporterna från Helsingfors hamn märks redan på de annars också så till trängsel fyllda omfartsvägarna. Detta påverkar oundvikligen också stadskärnans attraktivitet hos företag och kunder.

Hangö har utomordentligt goda vattenförbindelser med olika delar av Europa. Av rederierna har till exempel Finnlines redan nu koncentrerat sin trafik till Hangö, varifrån resan över havet till Polen och Tyskland är kortast. De växande marktransporterna förutsätter investeringar i både spår- och vägtrafiken; som elektrifieringen av bansträckan Hangö–Hyvinge samt förbättringen av huvudväg 25 på avsnittet Hangö–Mäntsälä. Nylands förbund har redan under flera år betonat investeringarnas tvingande behov.

Trafikstockningarna i Helsingfors påverkar pendlingen och konkurrensförmågan i hela huvudstadsregionen och det övriga Nyland. Genom att styra den tunga trafiken till Hangö kunde man lugna långtradarrallyt i Helsingfors, minska huvudstadsregionens trafikstockningar och förbättra luftkvaliteten.

Mia Laiho riksdagsledamot (Saml) Miikka Soivio ordförande, Samlingspartiet i Raseborg

https://www.hbl.fi/artikel/flytta-den-tunga-trafiken-till-hango/
06.12.2018Helsinki Times: Climate change is already a reality
01.12.2018Iltasanomat: Lääkärikansanedustaja Mia Laiho haluaa vaarallisten tartuntatautien rokotteet pakollisiksi."Vanhempien aatteelliset syyt eivät saisi olla syy"
25.11.2018Turun Sanomat: "Tasa-arvoisempi työelämä kohentaisi lapsiperheiden taloutta" Kokoomuksen Mia Laiho ei lämpene Sipilän ehdottamalle lapsilisämallille
24.11.2018Verkkouutiset: Jokaisella lapsella oltava mahdollisuus yhteen harrastukseen
24.11.2018Länsiväylä: Kiinteistövero ei saa eriarvoistaa ihmisiä
20.11.2018Verkkouutiset: Mia Laiho: Lasten turvallisuudesta ei saa tinkiä
07.11.2018Verkkouutiset: SOTE otti ison askeleen eteenpäin
05.11.2018Verkkouutiset: Kokoomuksen Mia Laiho vaatii lopettamaan aseviennin Lähi-Itään
05.11.2018HS: Helsingin pelastuskoulua ei saa lopettaa
21.10.2018Verkkouutiset: Soveltuvuuskokeet palautettava terveysalan koulutuksiin

Siirry arkistoon »