HS: Lääkärikansanedustaja Mia Laiho suhtautuu pidättyväisesti koulujen kuntotesteihin "Koululiikunnan pitäisi korostaa iloa"

17.09.2018

Laiho on siviiliammatiltaan lääkäri. Hän on virkavapaalla Helsingin päivystyksen johtajalääkärin virasta.

TIISTILÄN kaltainen onnettomuus olisi voinut sattua missä vain, tviittaa kokoomuslainen Espoon kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Mia Laiho (kok).
sella tai nuorella on jokin piilevä sairaus tai hänelle tulee rasituksen yhteydessä sydämen rytmihäiriö, se voi tapahtua missä tahansa, koulussa tai vapaa-ajalla.

Mia Laiho
Tiisti­lässä se sattui koulussa”, Laiho sanoo HS:lle.

Hän on siviiliammatiltaan lääkäri ja on virkavapaalla Helsingin päivystyksen johtajalääkärin virasta. Työssään hän vastaa Malmin ja Haartmanin päivystyspoliklinikoista.
Laiho korostaa, että hän ei tiedä Tiistilän tapauksen yksityiskohtia.

Hän kommentoi yleisellä tasolla sitä, miten on mahdollista, että terveeltä vaikuttava lapsi tai nuori menehtyy äkillisesti.

YKSI mahdollisuus on Laihon mukaan se, jos rasittavaa liikuntasuoritusta lähtee tekemään pian nuhakuumeen tai nielutulehduksen jälkeen tai vielä sairaana ollessaan, riski rytmihäiriöihin voi kasvaa.

Infektioiden jälkitautina voi myös esiintyä sydänlihastulehdusta, joka altistaa rytmihäiriöille.

Toinen mahdollisuus on se, että nuorella on jokin synnynnäinen sairaus, joka ei aikaisemmin ole tullut esille. ”Lasten ja nuorten äkilliset kuolemantapaukset liittyvät usein sydämen rakenteellisiin sairauksiin”, Laiho sanoo.

LAIHO suhtautuukin pidättyväisesti koulujen kuntotesteihin.

Koululiikunnan tulisi hänen mielestään korostaa liikunnan iloa, ja kannustaa siihen, että liikunnasta tulisi osa jokapäiväistä arkea.

”Liikuntaan toki kuuluu se, että rasitetaan itseä ja etsitään omia rajoja. Koulun kuntomittaukset eivät ole paras mahdollinen kannustin niille lapsille, jotka eivät ole liikunnallisesti aktiivisia. Pelkkä koululiikunta kun ei riitä siihen, että peruskunto kehittyisi”, Laiho sanoo.
18.10.2018HS: Vanhuksille pitää jäädä tarpeeksi käyttörahaa palveluasumisen hoitomaksujen jälkeen
08.10.2018IL: Kansanedustaja vaatii lakialoitteessa rikostaustan selvittämistä aina lasten kanssa työskenteleviltä - Päiväkodeissa työskentelee henkilöitä, joiden taustoja ei ole selvitetty
02.10.2018HBL: Flytta den tunga trafiken till Hangö
17.09.2018HS: Lääkärikansanedustaja Mia Laiho suhtautuu pidättyväisesti koulujen kuntotesteihin "Koululiikunnan pitäisi korostaa iloa"
11.09.2018Verkkouutiset: Mia Laiho: Toisen hädällä rikastuminen on epämoraalista
07.09.2018Mediuutiset: Johtaako villiä kenttää kukaan?
06.09.2018Kauppalehti: Sote-uudistus toisi hoitoa paremmin saataville vähemmällä hallinnolla
31.08.2018US: Laissa on ammottava porsaanreikä. Lasten kanssa työskentelee tuhansia ihmisiä, joiden rikostaustaa ei voi selvittää
28.08.2018Opettaja-lehti: Digitaalinen lukeminen samalle riville painetun tekstin kanssa
27.08.2018HS: Lapsiasiavaltuutettu ja ryhmä kansanedustajia esittävät energiajuomille korkeaa haittaveroa

Siirry arkistoon »