Verkkouutiset: Mia Laiho: Toisen hädällä rikastuminen on epämoraalista

11.09.2018

Mia Laiho: Toisen hädällä rikastuminen on epämoraalista

Kansanedustaja penää korkosääntelyä ja tiukennuksia pikavippien aggressiiviseen markkinointiin.

Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laihon mukaan Suomessa on viimeistään nyt ehkäistävä ylivelkaantumista ja parannettava jo velkaantuneiden asemaa. Hänen mukaansa etenkin tarkempi tieto kuluttajan maksukyvystä olisi tässä tärkeä työkalu.

– Oikeusministeri (Antti) Häkkäsen teettämässä selvityksessä ehdotetaan, että Suomeen tulisi perustaa keskitetty positiivisia luottotietoja koskeva luottorekisteri. Kyseessä on tietokanta, josta luotonantajat voisivat tarkistaa reaaliaikaisesti luotonhakijan lainamäärät ja tulotiedot, Laiho sanoo Uuden Suomen blogikirjoituksessaan.

Hänen mukaansa luotonantaja saa näin tarkemman kokonaiskuvan lainanhakijan maksukyvystä verrattuna nykyjärjestelmään, jossa tarkistetaan ainoastaan mahdolliset maksuhäiriömerkinnät.

– Luotonantajilla olisi velvollisuus ilmoittaa myönnetyt luotot rekisteriin ja tarkistaa luotonhakijan tiedot rekisteristä ennen lainan myöntämistä.

Ylivelkaantumiseen liittyviä lainsäädännön muutostarpeita on Laihon mukaan arvioitava myös laajemmin. Hän laajentaisi kulutusluottojen korkosääntelyä ja rajoittaisi markkinointia.

– Pikavippien aggressiiviseen markkinointiin on saatava tiukennuksia, koska toisen hädällä rikastuminen on vähintäänkin epämoraalista, aiheuttaa ahdistusta ja lisää myös loppukädessä yhteiskunnan kustannuksia.

Laiho huomauttaa, että jokaisella on viime kädessä vastuu omasta taloudestaan. Tämä ei hänen mukaansa kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö voitaisi laatia pelisääntöjä jotka vähentäisivät ylivelkaantumisen riskejä.

– Pikkavippejä tarjoavat firmat käärivät voittoja sosiaaliturvamaksuista, joten lainsäätäjillä on suoranainen velvollisuus asettaa reunaehtoja toiminnalle.

15.01.2019Verkkouutiset: "Pahoinpitelyyn koulussa ei voi suhtautua löperösti"
09.01.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Tarvitsemme riittävästi poliiseja
06.01.2019HBL: Nästa regering måste stödja omsorgsledighet
05.01.2019HS: HSL:n tulisi huomioida paremmin ihmisten arki ja liikkumistarpeet
20.12.2018Länsi-Uusimaa: Kevytautoilla turvallisemmin ja sujuvammin harrastuksiin
16.12.2018Iltalehti: Kansanedustaja Laiho uskoo soten valmistumiseen: Olemme edenneet johdonmukaisesti ja huolellisesti
06.12.2018Helsinki Times: Climate change is already a reality
01.12.2018Iltasanomat: Lääkärikansanedustaja Mia Laiho haluaa vaarallisten tartuntatautien rokotteet pakollisiksi."Vanhempien aatteelliset syyt eivät saisi olla syy"
25.11.2018Turun Sanomat: "Tasa-arvoisempi työelämä kohentaisi lapsiperheiden taloutta" Kokoomuksen Mia Laiho ei lämpene Sipilän ehdottamalle lapsilisämallille
24.11.2018Verkkouutiset: Jokaisella lapsella oltava mahdollisuus yhteen harrastukseen

Siirry arkistoon »