Verkkouutiset: Mia Laiho: Toisen hädällä rikastuminen on epämoraalista

11.09.2018

Mia Laiho: Toisen hädällä rikastuminen on epämoraalista

Kansanedustaja penää korkosääntelyä ja tiukennuksia pikavippien aggressiiviseen markkinointiin.

Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laihon mukaan Suomessa on viimeistään nyt ehkäistävä ylivelkaantumista ja parannettava jo velkaantuneiden asemaa. Hänen mukaansa etenkin tarkempi tieto kuluttajan maksukyvystä olisi tässä tärkeä työkalu.

– Oikeusministeri (Antti) Häkkäsen teettämässä selvityksessä ehdotetaan, että Suomeen tulisi perustaa keskitetty positiivisia luottotietoja koskeva luottorekisteri. Kyseessä on tietokanta, josta luotonantajat voisivat tarkistaa reaaliaikaisesti luotonhakijan lainamäärät ja tulotiedot, Laiho sanoo Uuden Suomen blogikirjoituksessaan.

Hänen mukaansa luotonantaja saa näin tarkemman kokonaiskuvan lainanhakijan maksukyvystä verrattuna nykyjärjestelmään, jossa tarkistetaan ainoastaan mahdolliset maksuhäiriömerkinnät.

– Luotonantajilla olisi velvollisuus ilmoittaa myönnetyt luotot rekisteriin ja tarkistaa luotonhakijan tiedot rekisteristä ennen lainan myöntämistä.

Ylivelkaantumiseen liittyviä lainsäädännön muutostarpeita on Laihon mukaan arvioitava myös laajemmin. Hän laajentaisi kulutusluottojen korkosääntelyä ja rajoittaisi markkinointia.

– Pikavippien aggressiiviseen markkinointiin on saatava tiukennuksia, koska toisen hädällä rikastuminen on vähintäänkin epämoraalista, aiheuttaa ahdistusta ja lisää myös loppukädessä yhteiskunnan kustannuksia.

Laiho huomauttaa, että jokaisella on viime kädessä vastuu omasta taloudestaan. Tämä ei hänen mukaansa kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö voitaisi laatia pelisääntöjä jotka vähentäisivät ylivelkaantumisen riskejä.

– Pikkavippejä tarjoavat firmat käärivät voittoja sosiaaliturvamaksuista, joten lainsäätäjillä on suoranainen velvollisuus asettaa reunaehtoja toiminnalle.

17.09.2018HS: Lääkärikansanedustaja Mia Laiho suhtautuu pidättyväisesti koulujen kuntotesteihin "Koululiikunnan pitäisi korostaa iloa"
11.09.2018Verkkouutiset: Mia Laiho: Toisen hädällä rikastuminen on epämoraalista
07.09.2018Mediuutiset: Johtaako villiä kenttää kukaan?
06.09.2018Kauppalehti: Sote-uudistus toisi hoitoa paremmin saataville vähemmällä hallinnolla
31.08.2018US: Laissa on ammottava porsaanreikä. Lasten kanssa työskentelee tuhansia ihmisiä, joiden rikostaustaa ei voi selvittää
28.08.2018Opettaja-lehti: Digitaalinen lukeminen samalle riville painetun tekstin kanssa
27.08.2018HS: Lapsiasiavaltuutettu ja ryhmä kansanedustajia esittävät energiajuomille korkeaa haittaveroa
24.08.2018HBL: Ingen ska vara olikställd inför digital service
21.08.2018Kokoomuksen sote-kansanedustajilta vaatimus keskustalle ja sinisille: Maakunnille velvoite rahoittaa järjestöjä
07.08.2018Viilenevä sää vie poliitikkojen ajatukset sinilevästä muualle

Siirry arkistoon »