Verkkouutiset: Mia Laiho: Toisen hädällä rikastuminen on epämoraalista

11.09.2018

Mia Laiho: Toisen hädällä rikastuminen on epämoraalista

Kansanedustaja penää korkosääntelyä ja tiukennuksia pikavippien aggressiiviseen markkinointiin.

Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laihon mukaan Suomessa on viimeistään nyt ehkäistävä ylivelkaantumista ja parannettava jo velkaantuneiden asemaa. Hänen mukaansa etenkin tarkempi tieto kuluttajan maksukyvystä olisi tässä tärkeä työkalu.

– Oikeusministeri (Antti) Häkkäsen teettämässä selvityksessä ehdotetaan, että Suomeen tulisi perustaa keskitetty positiivisia luottotietoja koskeva luottorekisteri. Kyseessä on tietokanta, josta luotonantajat voisivat tarkistaa reaaliaikaisesti luotonhakijan lainamäärät ja tulotiedot, Laiho sanoo Uuden Suomen blogikirjoituksessaan.

Hänen mukaansa luotonantaja saa näin tarkemman kokonaiskuvan lainanhakijan maksukyvystä verrattuna nykyjärjestelmään, jossa tarkistetaan ainoastaan mahdolliset maksuhäiriömerkinnät.

– Luotonantajilla olisi velvollisuus ilmoittaa myönnetyt luotot rekisteriin ja tarkistaa luotonhakijan tiedot rekisteristä ennen lainan myöntämistä.

Ylivelkaantumiseen liittyviä lainsäädännön muutostarpeita on Laihon mukaan arvioitava myös laajemmin. Hän laajentaisi kulutusluottojen korkosääntelyä ja rajoittaisi markkinointia.

– Pikavippien aggressiiviseen markkinointiin on saatava tiukennuksia, koska toisen hädällä rikastuminen on vähintäänkin epämoraalista, aiheuttaa ahdistusta ja lisää myös loppukädessä yhteiskunnan kustannuksia.

Laiho huomauttaa, että jokaisella on viime kädessä vastuu omasta taloudestaan. Tämä ei hänen mukaansa kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö voitaisi laatia pelisääntöjä jotka vähentäisivät ylivelkaantumisen riskejä.

– Pikkavippejä tarjoavat firmat käärivät voittoja sosiaaliturvamaksuista, joten lainsäätäjillä on suoranainen velvollisuus asettaa reunaehtoja toiminnalle.

17.04.2019Lääkärilehti: Mia Laiho: Perusterveydenhuollon saatavuutta pitää parantaa
11.04.2019Verkkouutiset: Veromuutokset toimivat kieltoa paremmin
08.04.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Motivoituneita suljetaan asepalveluksen ulkopuolelle
02.04.2019HBL: Vårdlösningen måste utvecklas utifrån människans behov
02.04.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Lapsen paikka ei ole mielenterveyshoidon jonossa
29.03.2019Verkkouutiset: Tahtotila ankarista rangaistuksista on toteutettava
27.03.2019Länsiväylä: Myös nuoret tarvitsevat opettajan tukea
06.03.2019Länsiväylä: Pienissä hoivayrityksissä tehdään arvokasta hoivatyötä
06.03.2019Keski-Uusimaa: Tiemaksut eivät ole oikea tie
27.02.2019Verkkouutiset: Onko oikein, että näiden nuorten maanpuolustustahto sammutetaan?

Siirry arkistoon »