Mediuutiset: Johtaako villiä kenttää kukaan?

07.09.2018

Julkaistu Mediuutisissa 7.9.

Suomi kuuluu kansainvälisten vertailuiden (OECD) perusteella maihin, joissa lääkäripalveluiden käytön eriarvoisuus on suurinta. Eli tarpeeseensa nähden rikkaat ja hyväosaiset käyvät lääkärillä useammin kuin köyhät ja huono-osaiset.

Eriarvoisuus näkyy eniten erikoissairaanhoidon mutta myös perusterveydenhuollon käytössä. Suomessa käydään lääkärillä harvemmin muihin maihin verrattuna. Tämä liittynee ainakin osaksi siihen, että Suomessa on muihin maihin verrattuna esteitä hoitoon hakeutumiselle ja/tai pääsemiselle.

Kiireetön hoitoon pääsy lääkärin vastaanotolle vaihtelee paljon eri puolilla Suomea. THL:n tilastojen mukaan lokakuussa 2017 eniten yli kolmen kuukauden odotusaikoja oli Uudenmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien alueilla.

Kesäkuun 2018 tilastojen mukaan pääkaupunkiseudun isoimmissa kaupungeissa eri alueilla joutui odottamaan alle viikosta jopa kahteen kuukauteen lääkäriaikaa terveysasemalle kiireettömässä asiassa.

Perusterveydenhuoltoa on yritetty vahvistaa vuosien ajan siinä onnistumatta. Lääkärit hakeutuvat suuren työmäärän ja työolojen takia yksityiselle, ihmiset eivät pääse lääkärille, ja erikoissairaanhoidon kustannukset vain kasvavat.

Rekrytointiongelmien edessä kunnat ovat kiihtyvällä vauhdilla ulkoistaneet perusterveydenhuollon palvelujaan. Voi syystäkin kysyä, johtaako tätä villiä kenttää kukaan. Ei siis ole ihme, että perusterveydenhuolto on ongelmissa.

Eduskunnassa käsittelyssä olevasta sote-uudistuksesta löytyy mielipiteitä puolesta ja vastaan erilaisin perustein. Sote-uudistuksen eri vaiheet ovat saaneet välillä mediassa tragikoomisiakin piirteitä. Kyseessä ei kuitenkaan ole poliittinen valtapeli tai virkamiesjohdon tuolileikki omista valtapaikoista.

Muutoksessa on kyse ihmisten perusoikeuksiin kuuluvista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja merkittävästä määrästä henkilöstöä.

Meillä ei ole varaa jäädä paikalleen. Ihmisten eriarvoistuminen, väestön ikääntyminen ja monien kuntien vaikeudet järjestää itse sote-palvelujaan ovat taloudellisesti kestämätön yhtälö.

Perusterveydenhuolto huutaa tarvetta uudistamiselle. Roomaa ei rakennettu päivässä, eikä rakenneta soteakaan, mutta pääasia on, että työ etenee kohti yhteistä tavoitetta eli asiakaslähtöisiä ja yhdenvertaisia sote-palveluja.

Mia Laiho

Kirjoittaja on kansaedustaja (kok.)ja lääketieteen tohtori

15.01.2019Verkkouutiset: "Pahoinpitelyyn koulussa ei voi suhtautua löperösti"
09.01.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Tarvitsemme riittävästi poliiseja
06.01.2019HBL: Nästa regering måste stödja omsorgsledighet
05.01.2019HS: HSL:n tulisi huomioida paremmin ihmisten arki ja liikkumistarpeet
20.12.2018Länsi-Uusimaa: Kevytautoilla turvallisemmin ja sujuvammin harrastuksiin
16.12.2018Iltalehti: Kansanedustaja Laiho uskoo soten valmistumiseen: Olemme edenneet johdonmukaisesti ja huolellisesti
06.12.2018Helsinki Times: Climate change is already a reality
01.12.2018Iltasanomat: Lääkärikansanedustaja Mia Laiho haluaa vaarallisten tartuntatautien rokotteet pakollisiksi."Vanhempien aatteelliset syyt eivät saisi olla syy"
25.11.2018Turun Sanomat: "Tasa-arvoisempi työelämä kohentaisi lapsiperheiden taloutta" Kokoomuksen Mia Laiho ei lämpene Sipilän ehdottamalle lapsilisämallille
24.11.2018Verkkouutiset: Jokaisella lapsella oltava mahdollisuus yhteen harrastukseen

Siirry arkistoon »