Mediuutiset: Johtaako villiä kenttää kukaan?

07.09.2018

Julkaistu Mediuutisissa 7.9.

Suomi kuuluu kansainvälisten vertailuiden (OECD) perusteella maihin, joissa lääkäripalveluiden käytön eriarvoisuus on suurinta. Eli tarpeeseensa nähden rikkaat ja hyväosaiset käyvät lääkärillä useammin kuin köyhät ja huono-osaiset.

Eriarvoisuus näkyy eniten erikoissairaanhoidon mutta myös perusterveydenhuollon käytössä. Suomessa käydään lääkärillä harvemmin muihin maihin verrattuna. Tämä liittynee ainakin osaksi siihen, että Suomessa on muihin maihin verrattuna esteitä hoitoon hakeutumiselle ja/tai pääsemiselle.

Kiireetön hoitoon pääsy lääkärin vastaanotolle vaihtelee paljon eri puolilla Suomea. THL:n tilastojen mukaan lokakuussa 2017 eniten yli kolmen kuukauden odotusaikoja oli Uudenmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien alueilla.

Kesäkuun 2018 tilastojen mukaan pääkaupunkiseudun isoimmissa kaupungeissa eri alueilla joutui odottamaan alle viikosta jopa kahteen kuukauteen lääkäriaikaa terveysasemalle kiireettömässä asiassa.

Perusterveydenhuoltoa on yritetty vahvistaa vuosien ajan siinä onnistumatta. Lääkärit hakeutuvat suuren työmäärän ja työolojen takia yksityiselle, ihmiset eivät pääse lääkärille, ja erikoissairaanhoidon kustannukset vain kasvavat.

Rekrytointiongelmien edessä kunnat ovat kiihtyvällä vauhdilla ulkoistaneet perusterveydenhuollon palvelujaan. Voi syystäkin kysyä, johtaako tätä villiä kenttää kukaan. Ei siis ole ihme, että perusterveydenhuolto on ongelmissa.

Eduskunnassa käsittelyssä olevasta sote-uudistuksesta löytyy mielipiteitä puolesta ja vastaan erilaisin perustein. Sote-uudistuksen eri vaiheet ovat saaneet välillä mediassa tragikoomisiakin piirteitä. Kyseessä ei kuitenkaan ole poliittinen valtapeli tai virkamiesjohdon tuolileikki omista valtapaikoista.

Muutoksessa on kyse ihmisten perusoikeuksiin kuuluvista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja merkittävästä määrästä henkilöstöä.

Meillä ei ole varaa jäädä paikalleen. Ihmisten eriarvoistuminen, väestön ikääntyminen ja monien kuntien vaikeudet järjestää itse sote-palvelujaan ovat taloudellisesti kestämätön yhtälö.

Perusterveydenhuolto huutaa tarvetta uudistamiselle. Roomaa ei rakennettu päivässä, eikä rakenneta soteakaan, mutta pääasia on, että työ etenee kohti yhteistä tavoitetta eli asiakaslähtöisiä ja yhdenvertaisia sote-palveluja.

Mia Laiho

Kirjoittaja on kansaedustaja (kok.)ja lääketieteen tohtori

17.09.2018HS: Lääkärikansanedustaja Mia Laiho suhtautuu pidättyväisesti koulujen kuntotesteihin "Koululiikunnan pitäisi korostaa iloa"
11.09.2018Verkkouutiset: Mia Laiho: Toisen hädällä rikastuminen on epämoraalista
07.09.2018Mediuutiset: Johtaako villiä kenttää kukaan?
06.09.2018Kauppalehti: Sote-uudistus toisi hoitoa paremmin saataville vähemmällä hallinnolla
31.08.2018US: Laissa on ammottava porsaanreikä. Lasten kanssa työskentelee tuhansia ihmisiä, joiden rikostaustaa ei voi selvittää
28.08.2018Opettaja-lehti: Digitaalinen lukeminen samalle riville painetun tekstin kanssa
27.08.2018HS: Lapsiasiavaltuutettu ja ryhmä kansanedustajia esittävät energiajuomille korkeaa haittaveroa
24.08.2018HBL: Ingen ska vara olikställd inför digital service
21.08.2018Kokoomuksen sote-kansanedustajilta vaatimus keskustalle ja sinisille: Maakunnille velvoite rahoittaa järjestöjä
07.08.2018Viilenevä sää vie poliitikkojen ajatukset sinilevästä muualle

Siirry arkistoon »