Mediuutiset: Johtaako villiä kenttää kukaan?

07.09.2018

Julkaistu Mediuutisissa 7.9.

Suomi kuuluu kansainvälisten vertailuiden (OECD) perusteella maihin, joissa lääkäripalveluiden käytön eriarvoisuus on suurinta. Eli tarpeeseensa nähden rikkaat ja hyväosaiset käyvät lääkärillä useammin kuin köyhät ja huono-osaiset.

Eriarvoisuus näkyy eniten erikoissairaanhoidon mutta myös perusterveydenhuollon käytössä. Suomessa käydään lääkärillä harvemmin muihin maihin verrattuna. Tämä liittynee ainakin osaksi siihen, että Suomessa on muihin maihin verrattuna esteitä hoitoon hakeutumiselle ja/tai pääsemiselle.

Kiireetön hoitoon pääsy lääkärin vastaanotolle vaihtelee paljon eri puolilla Suomea. THL:n tilastojen mukaan lokakuussa 2017 eniten yli kolmen kuukauden odotusaikoja oli Uudenmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien alueilla.

Kesäkuun 2018 tilastojen mukaan pääkaupunkiseudun isoimmissa kaupungeissa eri alueilla joutui odottamaan alle viikosta jopa kahteen kuukauteen lääkäriaikaa terveysasemalle kiireettömässä asiassa.

Perusterveydenhuoltoa on yritetty vahvistaa vuosien ajan siinä onnistumatta. Lääkärit hakeutuvat suuren työmäärän ja työolojen takia yksityiselle, ihmiset eivät pääse lääkärille, ja erikoissairaanhoidon kustannukset vain kasvavat.

Rekrytointiongelmien edessä kunnat ovat kiihtyvällä vauhdilla ulkoistaneet perusterveydenhuollon palvelujaan. Voi syystäkin kysyä, johtaako tätä villiä kenttää kukaan. Ei siis ole ihme, että perusterveydenhuolto on ongelmissa.

Eduskunnassa käsittelyssä olevasta sote-uudistuksesta löytyy mielipiteitä puolesta ja vastaan erilaisin perustein. Sote-uudistuksen eri vaiheet ovat saaneet välillä mediassa tragikoomisiakin piirteitä. Kyseessä ei kuitenkaan ole poliittinen valtapeli tai virkamiesjohdon tuolileikki omista valtapaikoista.

Muutoksessa on kyse ihmisten perusoikeuksiin kuuluvista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja merkittävästä määrästä henkilöstöä.

Meillä ei ole varaa jäädä paikalleen. Ihmisten eriarvoistuminen, väestön ikääntyminen ja monien kuntien vaikeudet järjestää itse sote-palvelujaan ovat taloudellisesti kestämätön yhtälö.

Perusterveydenhuolto huutaa tarvetta uudistamiselle. Roomaa ei rakennettu päivässä, eikä rakenneta soteakaan, mutta pääasia on, että työ etenee kohti yhteistä tavoitetta eli asiakaslähtöisiä ja yhdenvertaisia sote-palveluja.

Mia Laiho

Kirjoittaja on kansaedustaja (kok.)ja lääketieteen tohtori

17.04.2019Lääkärilehti: Mia Laiho: Perusterveydenhuollon saatavuutta pitää parantaa
11.04.2019Verkkouutiset: Veromuutokset toimivat kieltoa paremmin
08.04.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Motivoituneita suljetaan asepalveluksen ulkopuolelle
02.04.2019HBL: Vårdlösningen måste utvecklas utifrån människans behov
02.04.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Lapsen paikka ei ole mielenterveyshoidon jonossa
29.03.2019Verkkouutiset: Tahtotila ankarista rangaistuksista on toteutettava
27.03.2019Länsiväylä: Myös nuoret tarvitsevat opettajan tukea
06.03.2019Länsiväylä: Pienissä hoivayrityksissä tehdään arvokasta hoivatyötä
06.03.2019Keski-Uusimaa: Tiemaksut eivät ole oikea tie
27.02.2019Verkkouutiset: Onko oikein, että näiden nuorten maanpuolustustahto sammutetaan?

Siirry arkistoon »