Valtuustoaloite sydänystävällisen ruokavalion käyttöönotoksi päiväkodeissa ja kouluissa

24.04.2018

Jätin  eilen 23.4 Espoon valtuustossa valtuustoaloitteen, jossa ehdotetaan Sydänmerkin käyttöönottoa päiväkodeissa ja kouluissa. Sain aloitteeseen yhteensä 56 valtuutetun allekirjoituksen, ja sitä kautta vahvan tuen. Ohessa valtuustolaoitteen sisältö:

Terveellinen ja monipuolinen ravinto on yksi tärkeimmistä terveytemme perusteista. Moni lapsi ja nuori syö päivän ainoan lämpimän aterian päiväkodissa tai koulussa. Terveellisen ja monipuolisen aterian avulla oppilaat jaksavat koulupäivänsä, ja ravinto tukee lapsen kasvua sekä kehitystä. Terveellisellä lounasruokailulla on iso merkitys lapsen jaksamiseen ja oppimiseen, terveyden edistämiseen ja sairastavuuteen. Lapsen ruokailutottumukset muodostuvat jo varhain ja jos makuaisti tottuu jo pienestä pitäen vähempisuolaiseen syötävään, ruokailutottumukset ohjautuvat terveellisempään suuntaan. Ruokavaliolla on tärkeä merkitys useiden elintapasairauksien ehkäisyssä, esim. lihavuus, diabetes ja sydän-ja verisuonitautien kehittyminen alkaa jo lapsuudessa. Väestön suolan käytön vähentäminen on tehokkain tapa tuottaa kustannussäästöjä. THL on arvioinut että suolan käytön vähennys 3g/pvä pienentäisi terveydenhuollon kuluja 150-250 milj. e/v.

Sydänmerkki on Sydänliiton myöntämä merkki, joka kertoo että ravinto täyttää terveellisen ateriakokonaisuuden ruokasuositukset. Myöntämisperusteissa kiinnitetään huomiota aterianosien rasvan määrään ja laatuun sekä suolan määrään. Kuitu on olennainen viljapohjaisissa aterianosissa, kuten leivässä ja energialisäkkeissä. Jokaiselle aterianosalle on omat kriteerit. Itse terveellisen ruuan valmistaminen ei tule kalliiksi. On näyttöä, että raaka-ainekustannukset Sydänmerkki-ruuassa eivät ole tavanomaista suuremmat vaan päinvastoin saatetaan jopa saada kustannussäästöjä.

 

06.12.2018Helsinki Times: Climate change is already a reality
01.12.2018Iltasanomat: Lääkärikansanedustaja Mia Laiho haluaa vaarallisten tartuntatautien rokotteet pakollisiksi."Vanhempien aatteelliset syyt eivät saisi olla syy"
25.11.2018Turun Sanomat: "Tasa-arvoisempi työelämä kohentaisi lapsiperheiden taloutta" Kokoomuksen Mia Laiho ei lämpene Sipilän ehdottamalle lapsilisämallille
24.11.2018Verkkouutiset: Jokaisella lapsella oltava mahdollisuus yhteen harrastukseen
24.11.2018Länsiväylä: Kiinteistövero ei saa eriarvoistaa ihmisiä
20.11.2018Verkkouutiset: Mia Laiho: Lasten turvallisuudesta ei saa tinkiä
07.11.2018Verkkouutiset: SOTE otti ison askeleen eteenpäin
05.11.2018Verkkouutiset: Kokoomuksen Mia Laiho vaatii lopettamaan aseviennin Lähi-Itään
05.11.2018HS: Helsingin pelastuskoulua ei saa lopettaa
21.10.2018Verkkouutiset: Soveltuvuuskokeet palautettava terveysalan koulutuksiin

Siirry arkistoon »