Valtuustoaloite sydänystävällisen ruokavalion käyttöönotoksi päiväkodeissa ja kouluissa

24.04.2018

Jätin  eilen 23.4 Espoon valtuustossa valtuustoaloitteen, jossa ehdotetaan Sydänmerkin käyttöönottoa päiväkodeissa ja kouluissa. Sain aloitteeseen yhteensä 56 valtuutetun allekirjoituksen, ja sitä kautta vahvan tuen. Ohessa valtuustolaoitteen sisältö:

Terveellinen ja monipuolinen ravinto on yksi tärkeimmistä terveytemme perusteista. Moni lapsi ja nuori syö päivän ainoan lämpimän aterian päiväkodissa tai koulussa. Terveellisen ja monipuolisen aterian avulla oppilaat jaksavat koulupäivänsä, ja ravinto tukee lapsen kasvua sekä kehitystä. Terveellisellä lounasruokailulla on iso merkitys lapsen jaksamiseen ja oppimiseen, terveyden edistämiseen ja sairastavuuteen. Lapsen ruokailutottumukset muodostuvat jo varhain ja jos makuaisti tottuu jo pienestä pitäen vähempisuolaiseen syötävään, ruokailutottumukset ohjautuvat terveellisempään suuntaan. Ruokavaliolla on tärkeä merkitys useiden elintapasairauksien ehkäisyssä, esim. lihavuus, diabetes ja sydän-ja verisuonitautien kehittyminen alkaa jo lapsuudessa. Väestön suolan käytön vähentäminen on tehokkain tapa tuottaa kustannussäästöjä. THL on arvioinut että suolan käytön vähennys 3g/pvä pienentäisi terveydenhuollon kuluja 150-250 milj. e/v.

Sydänmerkki on Sydänliiton myöntämä merkki, joka kertoo että ravinto täyttää terveellisen ateriakokonaisuuden ruokasuositukset. Myöntämisperusteissa kiinnitetään huomiota aterianosien rasvan määrään ja laatuun sekä suolan määrään. Kuitu on olennainen viljapohjaisissa aterianosissa, kuten leivässä ja energialisäkkeissä. Jokaiselle aterianosalle on omat kriteerit. Itse terveellisen ruuan valmistaminen ei tule kalliiksi. On näyttöä, että raaka-ainekustannukset Sydänmerkki-ruuassa eivät ole tavanomaista suuremmat vaan päinvastoin saatetaan jopa saada kustannussäästöjä.

 

17.09.2018HS: Lääkärikansanedustaja Mia Laiho suhtautuu pidättyväisesti koulujen kuntotesteihin "Koululiikunnan pitäisi korostaa iloa"
11.09.2018Verkkouutiset: Mia Laiho: Toisen hädällä rikastuminen on epämoraalista
07.09.2018Mediuutiset: Johtaako villiä kenttää kukaan?
06.09.2018Kauppalehti: Sote-uudistus toisi hoitoa paremmin saataville vähemmällä hallinnolla
31.08.2018US: Laissa on ammottava porsaanreikä. Lasten kanssa työskentelee tuhansia ihmisiä, joiden rikostaustaa ei voi selvittää
28.08.2018Opettaja-lehti: Digitaalinen lukeminen samalle riville painetun tekstin kanssa
27.08.2018HS: Lapsiasiavaltuutettu ja ryhmä kansanedustajia esittävät energiajuomille korkeaa haittaveroa
24.08.2018HBL: Ingen ska vara olikställd inför digital service
21.08.2018Kokoomuksen sote-kansanedustajilta vaatimus keskustalle ja sinisille: Maakunnille velvoite rahoittaa järjestöjä
07.08.2018Viilenevä sää vie poliitikkojen ajatukset sinilevästä muualle

Siirry arkistoon »