top of page

Uusimaa on kiinni, länsiraja vuotaa, suojavarustus poliiseilla ja rajoilla riittämätön

Poliisit, pelastajat ja rajavartiolaitoksen henkilökunta tekevät työtä, jossa lähikontaktia ihmisiin ei voi välttää. Heitä tarvitaan ympäri Suomen. Suomen ulkorajojen sulkeminen 19.3 on lisännyt rajavartiolaitoksen töitä. Kun Uudenmaan rajat suljettiin 28.3 ja rajatarkastukset sisärajoilla aloitettiin, poliisien tarve ja lähikontaktit lisääntyivät merkittävästi. Rajoitusten lisäännyttyä ulko- ja sisärajoilla Ruotsin vastaisella länsirajalla liikkuu edelleen päivittäin yli 1000 ihmistä edestakaisin. Ihmettelenkin, miten hallitus ja ministeri Ohisalo ei ole vieläkään saanut vuotoa tukittua. Eduskuntaa siihen ei tarvita, päätös voidaan tehdä hallituksessa, mutta sitä ei vain saada siellä tehtyä. Aikaa ei ole hukattavana. Länsirajalta linkoaa koronatartuntoja jatkuvasti, onhan tautia Ruotsissa yli kolme kertaa enemmän koronatartuntoja ja kuolemantapauksia yli 16 kertaa enemmän kuin Suomessa. Ruotsin löperön koronan hoidon seuraukset ovat jo ikävällä tavalla nähtävissä ihmishenkien menehtymisinä.

Poliiseilla, rajavartiomiehillä, ensihoidossa ja palomiehillä kenttätyössä voi tulla mitä vaan vastaan, myös kohtaamisia koronatartuntakaranteenissa olevien kanssa. Epidemian ja poikkeusolojen aikana lähikontaktitilanteiden ohjeistuksen tulee olla selvä, eikä se voi perustua työntekijän omaan harkintaan. Ja varusteita pitää olla myös saatavilla. Työntekijöiden työturvallisuudesta ei voi tinkiä tämän erittäin tarttuvan viruksen edessä.Poliiseille ja rajojen työntekijöille tarvitaan ohjeistus, miten työssä tulee huomioida tartuntariski ja miten suojautua.

YLEn uutisoinnin mukaan New Yorkin koronaviruspesäkkeessä 10% poliiseista on jo sairaana tai karanteenissa tartuntaepäilyn takia. Samaan aikaan poliiseille kohdistuneet hätäpuhelut ovat olleet ennätysmäisessä nousussa.

Monissa kohteissa ja viranomaistehtävissä käsienpesumahdollisuutta ei ole heti saatavilla ja suojavarusteet on kannettava itse mukana. Esim. poliisilla on päivittäin työssään lähikontakteja alkaen Uudenmaan rajojen valvonnasta ja kenttätyöstä kiinniottoihin. Heille on tehtävä selkeät suojautumisen lähikontaktiohjeet, ettei New Yorkin poliisien vastaava tilanne tapahdu Suomessa.

Jos koronataistelu halutaan oikeasti voittaa, meidän on huolehdittava myös Suomen turvallisuuden ammattilaisten suojautumisesta ja työturvallisuudesta.

Työntekijöiden tiedontarve koronan suhteen on todellinen. Työntekijäjärjestöihin ja liittoihin on tullut kuukaudessa lähes koko vuoden verran kysymyksiä koronatilanteesta, työnteosta ja suojautumisesta. Tämä jos mikä kielii ihmisten tiedonjanosta ja epävarmuudesta. Tällä hetkellä ministeriön tasolta ei ole määritelty lähikontakteihin yhteneviä ohjeita, joilla suojella työntekijää ja asiakasta.

Kentälle tarvitaan konkreettiset ohjeet, miten tartunnan saamista voi ehkäistä ja miten suojautua lähikontaktissa. Ohjeistusten tekemistä ei voida jättää yksittäisille esimiehille vaan heidän on saatava tässä tilanteessa selvät linjaukset ja ohjeet ministeriöstä, jotta he voivat puolestaan ohjeistaa työntekijöitä ja huolehtia asianmukaisesti työturvallisuudesta. Jätin asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle 3.4. Toivottavasti siihen vastataan nopealla aikataululla. Jokainen työvuoro ilman riittäviä suojavarusteita on riski. Kriittisten työntekijöiden kohdalla meillä ei ole varaa riskeerata heidän työturvallisuutta. Miehistön vajaus voi kostautua yhteiskunnalle mittavin seurauksin.

Коментарі


bottom of page