top of page

Syyhypunkin leviäminen on estettävä

Syyhypunkin aiheuttama tarttuva tauti puhututtaa ja syystäkin. Syyhy aiheuttaa voimakasta kutinaa ja elämänlaadun heikentymistä. Oireita on usein ollut pitkään ennen taudin toteamista. Hoitojen kallis hinta saattaa myös aiheuttaa hoidon aloituksen viivästymistä tai jopa hoidon laiminlyöntiä. Olen huolissani syyhylääkkeiden korkeasta hinnasta, joka rajoittaa lääkkeen käyttöä. Hoitamattomana tauti hankaloituu ja se jatkaa leviämistään uusiin ihmisiin.


Syyhyn hoitoon on saatavissa apteekista ilman reseptiä permetriiniä sisältävää voidetta. Voide ei aina tehoa, jos hoito on jäänyt puutteelliseksi tai voiteeseen on kehittynyt vastustuskykyä. Lääkäri voi määrätä hoidoksi myös suun kautta otettavia ivermektiinitabletteja. Usein hoitoja joutuu uusimaan ja hoitokustannukset saattavat nousta sadoista euroista tuhansiin. Erityisesti monilapsiset perheet saattavat olla suurissa taloudellisissa vaikeuksissa lääkekustannuksien kanssa. Korkea hinta on johtanut jopa siihen, että tarpeellista syyhylääkettä varastetaan tai asiakkaat ostavat esimerkiksi hevosille tarkoitettua halvempaa voidetta. Hevosille tarkoitettu ja mediassakin uutisoitu voide sisältää bentsyylibentsoaattia. Ruotsissa on myynnissä myös ihmisille tarkoitettua bentsyylibentsoaattivoidetta.


Vetoan lääkeyrityksiin Kela-korvattavuuden hakemiseksi syyhylääkkeille. Jotta Kela-korvattavuutta voitaisiin arvioida, lääkettä maahantuovan yrityksen olisi tehtävä Kela-hakemus lääkkeiden hintalautakunnalle. Lääkevoiteen isommalla pakkauskoolla ja Kela-korvauksen tuella hoidon kustannuksia saataisiin kohtuullisemmalle tasolle. Hyvinvointialueilla tarvitaan myös terveysneuvontaa syyhyn hoidosta ja ehkäisystä. Sosiaali- ja terveysministeriön pitäisi myös aktiivisesti etsiä keinoja oikea-aikaisen ja kohtuuhintaisen lääkehoidon turvaamiseksi potilaille.


Jos tarttuvan taudin hoito on liian kallista ja hankalaa, ei ole ihme, jos tauti leviää. Tilanne on syyhyn hoidon osalta kestämätön. Keinoina syyhyn kuriin saamiseksi ehdotan voiteelle suurempaa pakkauskokoa ja alempaa hintaa sekä Kela-korvattavuuden hakemista lääkkeelle. Näiden lisäksi Suomeen on saatava ihmiskäyttöön soveltuvaa bentsyylibentsoaattivoidetta apteekkeihin kuten naapurimaassa Ruotsissa. Kaikki keinot on valjastettava käyttöön syyhyn kuriin saamiseksi!


Mia Laiho

lääketieteen tohtori,

kansanedustaja (kok)


Julkaistu Iltalehden Päivän poiminnat -palstalla 23.2.2024
28 views

Comments


bottom of page