top of page

Liikennevalot käyttöön lihavuuden ehkäisyssä

Suomalaisista yli 30-vuotiaista enää kolmasosa on normaalipainoisia. Ihmiset siis saavat syömästään ja juomastaan enemmän energiaa kuin mitä kuluttavat. Onko itsellesi selvää, kun ostat kaupasta ruokaa, paljonko siinä on energiaa? Ylipainon selättämiseen tarvitaan nyt uudenlaisia keinoja. Nykyinen ravintoarvotaulukko ei kerro monillekaan mitään ja se on merkitty pienellä jonnekin pakkauksen takapuolelle. Tutkimustenkin mukaan vain asiaan perehtyneet tajuavat taulukon päälle. Tarvitsemme elintarvikepakkauksiin selkeämmän merkinnän tuotteen energiamäärästä. Energiatiheydestä kertova liikennevalomerkintä, vihreä, keltainen tai punainen kertoisi heti ihmisille yhdellä silmäyksellä onko tuotteessa paljon energiaa tai ei.

Yksinkertaistettuna liikennevalo-järjestelmä tarkoittaa värikoodattua taulukkoa, jolla kiinnitetään kuluttajan huomio ruokien ja juomien ravintotietoihin ja energiatiheyteen. Nimenomaan ravinnon liian suuri energiatiheys, eli kuinka monta kaloria on sadassa grammassa, on ihmisten lihomisen taustalla. Vatsa ei tunnista syötyjä kaloreita, vaan ainoastaan syödyn ruuan määrän.

Koululaisten lihominen ja ylipaino on huolestuttavaa. Surullista on, että joka neljäs lapsi Suomessa on ylipainoinen. Vuonna 2018 tilastojen mukaan 2–16-vuotiaista pojista 27 % ja tytöistä 18 % oli vähintään ylipainoisia. Lapsena opituista tavoista on vaikea päästä eroon, jos ylipainoon ei puututa. On erittäin todennäköistä, että lapsena ylipainoinen on myös aikuisena ylipainoinen. On todettu myös, että koulutuksen tai tulojen perusteella alempaan sosioekonomiseen ryhmään kuuluvilla vanhemmilla ja heidän lapsillansa on suurempi riski ylipainolle.

Ylipaino on suuri riskitekijä monille sairauksille ja ennenaikaisille kuolemille sekä aiheuttaa yhteiskunnalle mittavia kustannuksia. Ylipainosta ja siihen liittyvistä sairauksista aiheutuu jopa 330 miljoonan euron kokonaiskustannukset vuodessa. Ennaltaehkäisevä työ neuvolassa, kouluterveydenhuollossa ja perusterveydenhuollossa ei riitä, vaan ylipainon selättämiseen tarvitaan myös elintarviketeollisuuden apua. Lihavuus on koko yhteiskunnan ongelma ja koskettaa kaikkia toimialoja.

Englannissa elintarvikepakkausten liikennevalojärjestelmä on ollut käytössä jo pitkään hyvin tuloksin. Värikoodattu energiatiheystaulukko on selkeä havaita yhdellä silmäyksellä. Liikennevalojärjestelmää on tutkittu maailmalla paljon ja tutkimusten mukaan sen hyödyt ovat moninkertaisesti suuremmat kuin elintarviketeollisuudelle koituvat kustannukset pakkausten etikettien uudelleen tekemisestä.

Yksinkertaistettuna vihreitä ruokia ovat kasvikset ja vihannekset sekä myös esim. kaurapuuro. Keltaisiin lukeutuu kananmuna, voileivät ja monet tavalliset kotiruuat. Punaisiin esim. munkit, sipsit, friteeratut ruuat. Jos aterian energiatiheys on alle 150kcal/100g kuten esim. lihamakaronilaatikko ja keitot, niin niitä voi syödä itsensä kylläiseksi lihomatta. Hampurilaisateriasta taas saa tuplasti enemmän kaloreita ilman, että vatsa ymmärtää asiasta mitään. Punainenkaan ei tarkoita sitä, että sitä ei saa syödä, mutta pitää tiedostaa sen suuri energiapitoisuus. Ruokatiheyksissä voi olla jopa 50-kertaisia eroja.

Ylipainoon liittyy monia vakavia kroonisia sairauksia kuten sepelvaltimotautia, verenpainetautia ja diabetesta, ja tuki- ja liikuntaelinsairauksia. Myös koronavirusepidemia on osoittanut lihavuuden vaarat. Korona on ollut lihaville koronaviruspotilaille selkeästi rankempi kuin normaalipainoisille, ja he joutuvat useammin tehohoitoon.

Mikään SOTE-uudistus ei kykene vastaamaan väestön lisääntyneeseen palvelutarpeen kasvuun, jos ylipainon lisääntymistä ei saada hillittyä. Selkeä pakkauksen värikoodi olisi yksi keino saada viesti ymmärrettävällä tavalla kuluttajille heidän koulutustaustasta ja iästä riippumatta.

Jätin hallitukselle kirjallisen kysymyksen ylipainon ehkäisemisestä ruokasuositusten ja selkeän liikennevalomerkinnän avulla. Jään mielenkiinnolla odottamaan, onko hallitus valmis tarttumaan uusiin keinoihin yhteiskuntamme suurimpiin kuuluvien haasteiden hoidossa.

댓글


bottom of page