top of page

Järkevyyttä kameravalvonnan ajonopeuksien seurantaan

Törmäsin juhannuksen paluuliikenteessä tilanteeseen, jossa liikenne hidastui ilman mitään syytä. Hetken köröttelyn jälkeen selvisi, että tien vieressä kököttää liikenteenvalvontakamera. Merkittävällä osalla kuljettajista on tapana laskea automaattisten kameroiden kohdalla ajoneuvon nopeus tarpeettoman alhaiseksi. Tieliikenteestämme löytyy monia omatekoisia hölmöyksiä, jotka on tehty lakipykälää viilaamalla, kun huomiota olisi pitänyt kohdistaa enemmän arjen sujuvaan ja turvalliseen liikenteeseen.

Kyseiset nopeuden tiputukset haittaavat selkeästi liikenteen sujuvuutta ja voivat aiheuttaa myös turvallisuusriskejä. Syynä tähän letkajenkkaan on, kuten selvityksistä käy ilmi, että kuljettajat eivät ole itse asiassa edes varmoja sallitusta nopeusrajoituksesta ja hidastavat siksi varmuuden vuoksi valvonta-alueella hyvin alhaiseen nopeuteen. Meille arjen matkaajille onkin positiivinen tieto, että eduskunta päätti juuri hyväksytyssä laissa muun muassa siitä, että automaattisen nopeusvalvontaa tulee kehittää siten, että kameravalvonta-alueella olisi jatkossa selkeämmin ilmoitus alueen nopeusrajoituksesta.

Eduskunta päätti myös puuttua sakkonäpertelyyn valiokunnan mietinnön pohjalta. Alkuperäisessä esityksessä jo 5 km/h ylinopeudesta olisi ryhdytty sakottamaan 70 euron liikennevirhemaksu, mikä olisi ollut kohtuutonta näpertelyä virhemarginaalien sisällä.

Pienikin ylinopeus on tietenkin moitittavaa, mutta viisarin minimaalisista värähdyksiä ei ole teknisesti mahdollista varmentaa. Koska nollatoleranssi ei ole teknisesti mahdollinen, poliisi päättää puuttumisrajansa jatkossakin itse. Valvontaresurssit pitäisi sen sijaan kohdentaa selviin ylinopeuksiin ja kiinnittää huomiota esim. suojateiden turvallisuuteen, koulujen ja päiväkotien läheisyydessä tapahtuvaan valvontaan ja muuhun liikennekäyttäytymiseen.

Eduskunnan määräämä sakkosirkus olisi koetellut kuljettajien oikeustajua ja kärsivällisyyttä. Kohtuus kaikessa luo uskottavuutta eduskunnan päätöksiin. Kyseiset muutokset ovat pieniä meille lainsäätäjille pieniä. Muutoksilla on kuitenkin merkittäviä vaikutuksia ihmisten sujuvan arjen ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Tämä on sitä kuuluisaa norminpurkua, jos jokin.

0 views

Comments


bottom of page