Hatkalasten turvallisuudesta ja ihmisoikeuksista ei ole huolehdittu Suomessa

Tiistai 9.5.2023 - Mia Laiho


Suomessa on jatkuvasti pari sataa lasta kadoksissa. Tämä koskettaa vuosittain merkittävää määrää lastensuojelun sijaishuollossa asuvia nuoria. Huolestuttavinta on, että kukaan ei tunnu etsivän näitä lapsia. Nämä lapset ovat ikään kuin irtolaisia omassa maassaan. Tämä on vahingollista sekä lapsen edun toteutumisen että asiaan liittyvien monien eri lieveilmiöiden kannalta.

Nämä haavoittuvassa asemassa olevat lapset tulevat helposti hyväksikäytetyksi, joutuvat rikoksen uhriksi tai ajautuvat itse rikoksen tekijäksi. Myös päihteiden käyttö hatkaamisen aikana on yleistä. Pahimmillaan hatkaaminen voi johtaa jopa kuolemaan. Valitettavana esimerkkinä tästä oli Koskelassa tapahtunut erittäin raaka murha, jossa kolme alaikäistä poikaa pahoinpiteli kuoliaaksi samanikäisen lastensuojelun sijaishuollossa asuneen pojan. Kadonnutta poikaa ei oltu aktiivisesti etsitty, joten hänet löydettiin vasta kolme päivää surmateon jälkeen. Julkisuudessa on kerrottu myös katujengin johtohahmon Milan Jaffin syyllistyneen lapsenraiskaukseen, jossa käytettiin hyväksi uhrin alisteista ja avutonta tilaa. Uhri oli ollut hatkassa ja yöpynyt tekijän luona.

Matalan tason palvelut lähellä nuoria kuten koulujen psykologit, kuraattorit, kouluterveydenhoitajat sekä perustason mielenterveyspalvelut pitäisi olla helposti ja ilman kynnyksiä kaikkien nuorten saavutettavissa. Nyt niin ei ole. Nuoret saavat liian myöhään apua mielenterveys- tai päihdeongelmissa sekä kohdatessaan väkivaltaa. Kun nuoret eivät saa apua ajoissa, ongelmat hankaloituvat, perheiden tilanne helposti kriisiytyy, joudutaan päihteiden lisääntyvään käyttöön, rikollisiin piireihin ja kiireellisiin sijoituksiin. Tähän ongelmaan hallinnollisesta sote-muutoksesta ei ole apua. Lapset ja nuoret tarvitsevat palveluja sekä rajoja ja rakkautta, hallintorakenteet eivät siinä auta.

Todellisuudessa poliisi tai sosiaalihuolto eivät etsi aktiivisesti näitä alaikäisiä vaan poimivat heidät talteen, jos sattuvat heidät kohtaamaan. Miten tilannetta voitaisiin sitten parantaa? Ensiksi perustason mielenterveyspalveluihin pääsy pitäisi turvata ja varmistaa kouluissa matalan kynnyksen opiskelijahuollon palvelut.  Päihdehuollon palveluihin pääsy pitäisi olla myös sujuvaa ja oikea-aikaista. Yhteistyön parantamiseksi tarvitsemme parempaa viranomaisyhteistyötä ja vanhemmuuden tukemista. On myös huolehdittava siitä, että sosiaaliviranomaisilla lastensuojelulaitoksissa on riittävä osaaminen ja toimivaltuudet asettaa rajoja lapsen edun mukaisesti. Lainsäädännön tulee turvata myös lapsen oikeuden ja edun toteutuminen. Poliisin resurssit ja riittävät toimivaltuudet lasten etsinnässä on niin ikään varmistettava.

Lapsen etu ei toteudu, jos muutenkin heitteille jätetty lapsi jää ilman hänelle kuuluvaa suojaa ja turvaa. Lapsen hätä pitää tulla nähdyksi ja kuulluksi. Lasten edun pitää toteutua myös Suomessa, joka on sitoutunut YK:n lasten oikeuksien sopimukseen. Suomen pitää olla turvallinen hyvinvointiyhteiskunta jokaiselle, ja meillä on erityinen vastuu huolehtia heikommassa asemassa olevista lapsista.

Avainsanat: Hatkalapset, hatkassa, lastensuojelu, sosiaalihuolto, lasten oikeudet


Kommentit

9.5.2023 21:51  Pettynyt isä

Entisen hatkalapsen isänä haluan kommentoida kirjoitustasi. Kun oma lapsi ajautui yläasteella huonoon seuraan ( ja pian hän oli myös itse huinoa seuraa ) niin on tullut käytyä läpi miten järjestelmä toimii, tai paremminkin ei toimi. Ei ollut tarjolla "tarkkista" vaan jotain pienryhmiä joissain aineissa. Sosiaalitoimistossa lapsi sai ymmärrystä ja minkäänlaisia vaatimuksia lapselle ei asetettu. Lopulta kun oltiin menty liian pitkälle niin lapsi saatiin laitokseen. Mutta laitos oli paikka jossa lapset tekivät mitä halusivat ilman seuraamuksia. Hatkoja hän teki kun siltä tuntui, ilman että siitä tuli mitään seuraamuksia. Kun sitten tultiin siihen pisteesen, että oltiin vakavan rikollisuuden kanssa tekemisissä, niin lopulta lapsin saatiin suljettuun paikkaan. Se oli onneksi herätys lapselle ja hän pystyi palaamaan takaisin kotiin 6 kk päästä. Hän on nyt hyvin pärjäävä nuori.
Jouduin taistelemaan viranomaisten löysää suhtautumista ongelmiin, lapsi sai jatkuvaa ymmärtömistä "kukkahattu tädeiltä".
Lastensuojelussa, samoin kuin kouluissa, ei.ole kunnon kovia keinoja käytettävissä kun vasta kun ollaan todella vakavien asioiden kanssa tekemissä. Lainsäädäntömme on todella heikkoa.
En tiedä tuleeko tämä julkisesti näkyviin, niin en laita tähän omaa niemeäni.

22.5.2023 16:41  Antero H.

Olen itsekin vierestä seurannut, kuinka hyvinkin nuoret, vielä lapset viettävät aikaa iltamyöhään suuren kaupungin kaduilla ja mietin tietävätkö heidän vanhempansa missä lapset ovat ja mitä he tekevät. Kuten edellinen kommentoija mainitsi, on ikävän helppoa ajautua huonoon seuraan ja sitten lapsi muuttuu itsekin huonoksi seuraksi.
Kuten blogin kirjoittaja mainitsi, ennalta ehkäisevään työhön ja palveluihin tulisi panostaa, jotta päästäsiin ongelman juureen käsiksi - jälkeenpäin laastarilla paikkaamisen sijaan.
Jos kaikilla vain olisi mielekäs ja innostava harrastus ja rakentava tapa viettää aikaa, monilta ongelmilta voitaisiin välttyä.

6.9.2023 10:42  Alli

Tuo on niin totta, että nuorilla tulisi olla matalan kynnyksen mielenterveys- ja muita tukipalveluita, joihin olisi helppoa päästä haastavassa tilanteessa. Muista tärkeistä palveluista haluaisin mainita erityisesti, kuinka olennaista tällaisissa tapauksissa onkaan rikoksen uhrin avustaminen. Hyvä ystäväni auttaa vapaaehtoisessa netin kautta tapahtuvassa keskustelupalvelussa nuoria, ja hän on kertonut, että nuoret saattavat joutua erittäin vaikeisiin tilanteisiin hatkamatkoillaan, joiden jälkeen tarvitaan joskus jopa rikosoikeudellista apua.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini