Bensakulut ja huoltovarmuus hallintaan kotimaisella vaihtoehdolla

Lauantai 16.4.2022 - Mia Laiho


Autoilijoiden päätöstä käyttää ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja tulee tukea pikaisesti, sillä Suomen autokannan uudistumiseen ja sähköautojen kehittymiseen menee vielä vuosia ja turvallisuuspoliittinen tilanne on nostanut merkittävästi öljyn ja energian hintoja. Jätin hallitukselle kirjallisen kysymyksen ilmastoystävällisen kotimaisen RE85-polttoaineen tuesta ja sen hyödyntämisestä huoltovarmuudessa.

Tarvitsemme Suomeen uusia ratkaisuja ja pikaista reagointia, sillä edessä on öljykriisi, joka vaikuttaa jokaiseen autoilijaan. Markkinoille on saatava edullisia ratkaisuja, joilla tuetaan tavallisten perheiden arkea ja ympäristöystävällistä autoilua. RE85-polttoaine ja bensakäyttöisten autojen muuttaminen RE85:lle sopivaksi on tehtävä kuluttajille edulliseksi.

Etanolia tuotetaan uusiutuvista materiaaleista ja tuotanto myös tapahtuu täällä Suomessa. RE85 etanolipohjainen polttoaine sisältää maksimissaan 85 prosenttia etanolia ja vähintään 15 prosenttia tavallista bensiiniä. Lisäksi RE85-etanolia käyttäessä päästöt putoavat 80% alkuperäisistä päästöistä. Etanolia tehdään mm. ABC-ketjujen ruokahävikistä, elintarviketeollisuuden jätteistä ja sahanpurusta.

RE85-polttoaine on vähemmän kriisiriippuvainen vaihtoehto kuin diesel ja bensiini. Huomioiden käynnissä oleva Venäjän sota ja epävarmuus tulevasta, olisi perusteltua hyödyntää ja laajentaa kotimaisen RE85-polttoaineen käyttömahdollisuuksia huoltovarmuudessa.

Nyt tarvitaan myös ratkaisuja, joilla fossiilisia päästöjä saadaan vähennettyä. Kotimaisen RE85-polttoaineen käyttöä olisi järkevää edistää verotuksellisin keinoin. Ei ole järkevää, että sen hinta kulkee käsikädessä ulkomaisen öljyn hinnan kanssa. Alentamalla kotimaisen bioetanolin verotusta voitaisiin saada polttoaineen hintaa alennettua ja kotitalouksien polttoainekuluja pienennettyä.

Muutoksia täytyy pystyä tekemään kuluttajille edullisesti nykyiseen autokantaan. Tällä tuettaisiin myös kotimaista työtä. Sähköautot ovat edelleen valitettavan kalliita, eivätkä ne ole tavallisen kansan käytettävissä. Pienillä laitteiston muutoksilla nykyistä autokantaa voitaisiin muuttaa niin, että ne käyvät RE85-polttoaineella. Muutostyötä on tuettava verohelpotuksin.

Flexfuel-järjestelmän hinta on noin 450 euroa, jonka lisäksi autoilija maksaa asennuksen ja pakollisen muutoskatsastuksen. Valtio tukee etanolimuunnoksia 200 eurolla, mutta tämä 200 euron muuntotuki kattaa vain noin puolet laitteen asennustyön hinnasta.

Hallituksen tulee tukea näitä muutostöitä, jotta kaikilla on mahdollisuus siirtyä ympäristöystävällisempään autoiluun. Myös autovero täytyy päivittää uuteen päästöprofiiliin. Ympäristöystävällisten sähköautojenkin verotusta on tuettu. Ei voi olla niin, että tehtyään ison muutostyön, joutuu maksamaan saman autoveron kuin aiemman ympäristölle haitallisempien ominaisuuksien mukaan.

Kysyinkin kirjallisessa kysymyksessä, miksi hallitus ei suosi verotuksellisesti polttoainetta, joka on käytännössä kotimaista, lisää kotimaista työllisyyttä eikä se ole riippuvaista ulkomaisesta öljystä? RE85-polttoaineen käytön helpottamiseen, verotukseen, jakeluverkkoon ja hinnoitteluun on tehtävä pikaisia parannuksia  kotimaisen bioetanolipohjaisen polttoaineen käytön lisäämiseksi.

Avainsanat: Bensan hinta, bioetanoli, polttoaine, bensiini, kotimainen


Kommentit

18.6.2022 17:52  Jari Luukkonen

Hyvä kirjoitus sinulta Mia Laiho. Etanolista on polttoaineena myös kansanterveydellisiäkin hyötyjä verrattuna fossiilisiin polttoaineisiin koska etanoli hieman puhdistaa moottoreiden pakokaasuja sellaisistakin autoista joista katalysaattori on viallinen. Etanolin tulipalotkin ovat paljon helpommin sammutettavissa vedellä ja tavallisella puutarhaletkulla kuin bensa, diesel, hybridiautot ja sähköautot. Etanolia on tarvittaessa mahdollista valmistaa myös ainakin 13 erilaisista uusiutuvista raaka-aineista. Ulkomailla tutkijat olivat keksineet keinon valmistaa etanolia hiilidioksidista. Syvällisempää tietoa etanolin hyödyistä löytyy esim. USA David Blume-Alcohol can be a gas. Marc J. Rauch-The ethanol papers.

Suomeen pitäisi saada polttoaineasemille nykyaikaisemmat polttoainepumput jotka toimivat myös polttoaineiden sekoittimina(ethanol blender pump). Näin voisimme saada myös muitakin polttoainelaatuja autoille esim. E15, E20, E30 nykyisten polttoaineiden lisäksi ilman että maan alle tarvitsisi kaivaa lisää polttoainesäiliöitä erilaisille polttoaineille. Jotkut vanhat bensa-autot pystyvät toimimaan ilman flexifuel muutossarjaakin jopa 15-30% etanolipitoisuudella kesän aikana, mutta ei ehkä talvella.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini